Credincioșii prezenți au fost îmbrăcați în straie populare și s-au bucurat de sfânta Liturghie, spunând că aceasta este „hrană pentru suflet”.
„Este o sărbătoare mare și e normal ca noi să venim în straie populare. Slujba este foarte frumoasă, iar corul este extraordinar. Ne bucurăm că am reușit și am luat parte și în acest an la slujbă, deoarece slujba este hrană pentru suflet”, a declarat unul din credincioșii care au venit să asiste la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.
Alături de cei care au asistat la slujbă au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, primarul din comuna Putna, Gheorghe Coroamă și deputatul Constantin Galan. La slujbă au mai luat parte și fostul președintele al CJ, Cătălin Ioan Nechifor, alături de deputatul Ioan Stan și consilierul județean Virginel Iordache.
După slujbă, Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a vorbit despre sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului și însemnătatea acesteia.
„Maica Domnului a rămas vie în sufletele noastre, așa cum auzim și în cântările bisericești de la slujba Adormirii Maicii Domnului. Maica Domnului se roagă pentru noi permanent, iar noi ne rugăm ei și simțim ajutorul ei cu puterea lui Dumnezeu. Cât de frumoasă este această înfățișare care o vedem la Putna”, le-a mărturisit IPS Pimen celor prezenți.
De asemenea, IPS Pimen a subliniat faptul că Mănăstirea Putna găzduiește un patrimoniu cultural cum nu mai există în niciun alt muzeu, putând fi admirate opere de artă de o valoare unică în lume.
Mănăstire Putna este unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită de către Mihai Eminescu, „Ierusalimul Neamului Românesc”. Potrivit vechilor cronici moldovenești, zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Sfințirea Mănăstirii a avut loc la data de 3 septembrie 1469.
Singura clădire rămasă din vremea Sfântului Voievod Ștefan este Turnul Tezaurului a cărui construcție a fost terminată în anul 1481. În el au fost adăpostite, în vremi de tulburare, odoarele acestui sfânt lăcaș.
Biserica originală a suferit mari modificări în perioada 1653-1662. Cu toate acestea, s-au păstrat liniile arhitectonice inițiale specifice stilului moldovenesc, fiind alcătuită din cinci încăperi: pridvor, pronaos, gropniță, naos și altar. Se regăsesc astfel reunite elemente de arhitectură bizantine, gotice și renascentiste.
Lasa un raspuns