,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” a programat vineri, 30 septembrie activităţi de prevenire a accidentelor rutiere.

La nivelul întregului judeţ poliţiştii au concentrat activităţile în zona prevenirii evenimentelor rutiere generate de traversarea neregulamentară, indisciplina pietonală şi indisciplină în trafic a conducătorilor de biciclete şi mopede.

Cei mai vulnerabili din punct de vedere al riscului victimal sunt copiii. Tocmai de aceea, o mare parte a activităţilor preventive au fost derulate în mediul şcolar, la unităţile de învăţământ dar şi în zonă adiacentă acestora.

Au fost organizate peste 100 de activităţi preventive la care au participat cca. 3500 de elevi. Au fost derulate acţiuni de informare şi responsabilizare, dar şi patrule şcolare, jocuri interactive şi concursuri cu tematică preventivă.

De asemenea, activităţile au fost organizate şi pe drumurile comunale, bicicliştii şi conducătorii de mopede identificaţi fiind instruiţi cu privire la respectarea regulilor rutiere şi primind veste şi elemente reflectorizante.

O activitate cu caracter deosebit s-a derulat în comună Fântânele. Peste 300 de copii de la şcolile generale din Fântânele şi Băneşti au participat la activităţi de prevenire a accidentelor rutiere şi conştientizare a urmărilor nerespectării regulilor de circulaţie în calitate de pietoni şi biciclişti.

Cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local au fost procurate veste reflectorizante pentru toţi copiii participanţi. Toţi poliţiştii Secţiei de Poliţie Ipoteşti, împreună cu poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii – IPJ Suceava au participat la activităţile preventive şi au înmânat copiilor  peste 300 de veste reflectorizante.

Poliţiştii reamintesc câteva reguli minime care, respectate, vă pot feri de evenimente rutiere:

ATENŢIE COPII  !

►Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRA “), prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde a acestora;

►Înainte de a traversa prin aceste locuri, asiguraţi-vă atent din ambele părţi şi convingeţi-vă ca în acel moment nu se apropie nici un autovehicul ;

►Traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi şi perpendicular pe axa drumului;

►Pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circulă numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine;

►După coborârea din mijloacele de transport public nu traversaţi strada prin fata ori prin spatele acestora;traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci numai prin locurile rezervate trecerii;

Nu vă deplasaţi cu rolele pe partea carosabilă a drumurilor publice !

 

ATENŢIE PĂRINŢI  !

►Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în timpul folosirii locurilor de joacă, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport în comun;

►Cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circula maşini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii şi a grădiniţei;

►În toate împrejurările, stimaţi părinţi, respectaţi regulile de circulaţie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici  !

 

ATENŢIE BICICLIŞTI  !

►Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani şi cu respectarea prevederilor legale !

►Nu faceţi slalom printre maşini;

Evitaţi drumurile intens circulate;

Nu consumaţi băuturi alcoolice când mergeţi cu bicicleta;

►Conduceţi bicicleta numai pe partea dreaptă a drumului în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea acestuia;

►Pentru a nu fi victimele accidentelor de circulaţie , vă rugăm să ţineţi seama de regulile de circulaţie !

img_0203 img_0206 img_0209

 

 

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.