„Sunt impresionat să văd atâta lume adunată, care reprezentați o parte importantă din economia reală a României. Am dorit să va ascult și să întru în dialog cu dumneavoastră cu întreprinzătorii, care își asumă riscuri, creează locuri de muncă, plătesc impozite. Mediul de afaceri este pentru mine pilonul cheie al oricărui demers de construcție națională. În contextul proiectului de țară trebuie să reflectăm la potențialul economiei, la ce ne dorim pentru România în viitor”, a declarat Klaus Iohannis în începutul evenimentului.
Președintele țării a ținut să condamne ultimele conflicte din peisajul românesc care au privit multinaționalele. Klaus Iohannis s-a referit la acest aspect ca la o „tentativă populistă”. Totodată, Iohannis a menționat că a primit avertizări cu privire la unele vulnerabilități ale economiei românești și nu a ratat ocazia să ‘înțepe’ actuala guvernare, în privința proiectelor de modificare a Codului Fiscal.
„Resping categoric tentativele populiste de a pune în opoziție investițiile străine cu anteprenoriatul românesc, companiile multinaţionalele faţă de IMM-urile româneşti. Așa ceva este o mare eroare. Convingerea mea profundă este că anteprenoriatul românesc se va consolida cu atât mai mult cu cât cooperarea cu investitorii străini va fi mai strânsă.
Am primit avertizări asupra unor riscuri și vulnerabilități ale economiei românești. Avem nevoie de predictibilitate, stabilitate economică și un climat favorabil mediului de afaceri. Încrederea dintre Guvern și mediul de afaceri nu se câștigă doar în anii electorali. Suntem în temă cu diverse propuneri vehiculate în ultima perioadă. Constat cu îngrijorare că guvernările trec, iar infrastructura nu se dezvoltă deși există atât bani europeni cât și naționali. Un indicator al unei bune guvernări ar trebui să fie absorbția de fonduri europene și nu cine mărește mai repede salariile bugetarilor”, a mai spus Klaus Iohannis în discursul adresat oamenilor de afaceri.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban a luat de asemenea cuvântul și a atras atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă mediul de afaceri: lipsa forței de muncă specializate, dar și un fenomen care s-ar putea acutiza foarte curând: migrația forței de muncă din sectorul privat către cel de stat.
„Dacă Guvernanții ar înțelege pe ce fundament stăm, multe dintre problemele oamenilor de afaceri și-ar găsi rezolvare. Am efectuat mai multe sondaje de opinie pentru obiectivitate, în scopul identificării crizelor majore.
Una dintre crizele pe care le-am identificat este cea a lipsei forței de muncă specializate. Ne mai confruntăm și cu o a două migrație a forței de muncă: oameni care pleacă din sistemul privat și se duc în sistemul bugetar. (…)În sistemul de stat este o lipsă de eficiență. Există un risc că sistemul privat să nu mai poată susține administrația publică” a explicat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
Evenimentul „Preşedintele României în dialog cu mediul de afaceri”, inițiat de Administrația Prezidențială și organizat cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, reprezintă un cadru de consultare și dezbatere a direcţiilor de dezvoltare economică a României.