Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a cerut lămuriri ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, interesant fiind de rectificarea bugetară din luna august.

Domnule ministru, în luna august, urmează să promovaţi un act normativ privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2017 şi, foarte probabil, rectificarea bugetului asigurărilor sociale. După o analiză a sintezei execuţiei bugetului general consolidat pentru primele patru luni din acest an, dinamica finanţelor publice din România ne arată că în vara acestui an rectificarea bugetară va fi una negativă. La baza acestei anticipaţii stau următoarele argumente, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli: chiar dacă veniturile bugetare din prima parte a anului sunt mai mari faţă de perioada similară a anului 2016, ele sunt mult sub programarea bugetară pentru acest an; aşa-zisul excedent bugetar, este mult mai mic decât în anii precedenţi; ratele dobânzilor pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor înregistrează o sensibilă creştere; de la 1 iulie sunt programate cheltuieli bugetare suplimentare consistente – creşterea valorii punctului de pensie, creşterea salariilor din sectorul public pentru anumite categorii”, a transmis deputatul Balan.


Chiar dacă cifrele macroeconomice indică o creştere economică importantă pentru acest an, Ioan Balan îl întreabă pe ministrul Finanțelor Publice dacă își va menține angajamentul ca de la 1 iulie 2017 valoarea punctului de pensie să fie majorată la 1.000 de lei și dacă este posibil ca Guvernul să amâne în implementare această măsură?
De asemenea, având în vedere ritmul modest al încasărilor bugetare, deputatul PNL de Suceava vrea să afle dacă este posibil ca majorările salariale prevăzute pentru data de 1 ianuarie 2017 să fie din nou amânate.
În contextul în care ritmul execuției cheltuielilor pentru capital și pentru investiții publice este aproape invizibil, putem anticipa că la refacerea bugetară din august principalele capitole bugetare care vor fi diminuate vor fi chiar cele referitoare la investiții de capital și proiecte și investiții noi / în derulare”, mai întreabă Ioan Balan.
În contextul în care s-a întârziat și ratat acreditarea autorităților de management pentru fondurile europene nerambursabile deputatul PNL de Suceava îl întreabă pe ministrul Finanțelor Publice daca își menține ținta decontării de la Comisia Europeană a peste 5,2 miliarde de euro, dar și cum vor fi compensate aceste sume.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.