Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă, a declarat pentru PS News că instituirea carantinei este „singura cale la acest moment”, după ce ultimele măsuri de relaxare au dus la o creștere îngrijorătoare a cazurilor de coronavirus.

Medicul a precizat că, „în momentul în care se decide instituirea carantinei, este nevoie de o perioadă de mai bine de 3-4 săptămâni pentru a putea recăpăta controlul asupra pandemiei”.

„Este singura cale la acest moment. Deci în momentul în care într-o zonă metropolitană cum este Madridul, situația pandemiei a scăpat de sub control (n.r. – în capitala Spaniei a fost reinstituită carantina), singura posibilitate de a putea limita efectele catastrofale care le-ar avea o îmbolnăvire masivă a populației va necesita carantina.

Altă variantă în acest moment nu există. Așa cum vă spuneam, în momentul în care se decide instituirea carantinei este nevoie de o perioadă de mai bine de 3-4 săptămâni pentru a putea recăpăta controlul asupra pandemiei. Amintiți-vă ce s-a întâmplat la Suceava, unde o perioadă lungă de timp, după ce s-a instituit carantina a continuat să aibă un număr record de îmbolnăviri”, explică medicul.

Radu Țincu este de părere că „nu există o cifră exactă la care este necesară instituirea carantinei”. Totodată, medicul explică faptul că „nu putem să comparăm carantina pe care o va impune un oraș din Franța cu carantina pe care o impune un oraș din România, că particularitățile sistemului de sănătate publică sunt extrem de diferite”.

„Este clar că nu avem un număr, nicio țară nu are o cifră, nimeni nu poate să spună o cifră exactă la care este necesară instituirea carantinei.

Însă în momentul în care există câteva elemente care îți spun că trebuie să te gândești și la carantină este reprezentat de numărul de îmbolnăviri, de viteza cu care aceste îmbolnăviri se propagă în comunitatea respectivă și de impactul pe care îl are pe sistemul de sănătate publică. Noi nu putem să comparăm carantina pe care o va impune un oraș din Franța cu carantina pe care o impune un oraș din România, că particularitățile sistemului de sănătate publică sunt extrem de diferite”, a conchis medicul.

Toţi cei 3,3 milioane de locuitori ai Madridului intră în carantină, pentru a doua oară în acest an. Anunţul a fost făcut de ministrul spaniol al Sănătăţii, care a spus că măsura se va aplica şi pentru unele zone din apropierea capitalei. Printre altele, locuitorii Madridului nu vor mai avea voie să părăsească oraşul sau să intre în el decât pentru a merge la muncă sau pentru a-şi duce copiii la şcoală.

Anterior, ministrul Sănătăţii criticase autorităţile locale pentru că impuseseră carantina doar în cartierele din sudul orașului, care însumează 40% din totalul infectărilor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.