A devenit o tradiție ca în fiecare an, în această perioadă, pe raza Ocolului Silvic Stulpicani să se deruleze acțiunea „Plantăm astăzi pădurea de mâine”.
Și în acest an evenimentul s-a desfășurat într-o parcelă aparținând Ocolului Silvic Stulpicani, prin această acțiune organizatorii dorind să trezească în conștiința populației dragostea față de pădure, să explice rolul pădurii în viața tuturor, dar mai ales să formeze acel „suflet forestier” de care are nevoie pădurea, deoarece felul în care privim și îngrijim pădurea ne caracterizează în cel mai înalt grad ca popor.
Potrivit directorului comercial al Direcției Silvice Suceava (DS), Cătălin Diaconescu, anual sunt împăduriți de către DS circa 1.000 de ha, în afară de suprafața care este regenerată natural, de circa 700 de ha.
„În cadrul Lunii Plantării Arborilor am desfășurat mai multe acțiuni de împădurire, iar astăzi la Stulpicani am dorit să implicam tânăra generație, tocmai pentru a conștientiza rolul pădurii și cum ia naștere efectiv o pădure. În acest an avut solicitări de voluntariat din partea școlilor, liceelor și a universităților.
Am avut foarte multe ONG-uri care s-au implicat în aceste acțiuni, firme private și-au adus proprii angajați să participe la acțiuni de împădurire și, de asemenea, oameni din administrația centrală și locală. Toată lumea s-a implicat în acest an, parcă mai mult decât în ceilalți ani, probabil și datorită faptului că în acest an avem 100 de ani de la Marea Unire. Acest lucru ne bucură și ne încurajează spre a desfășura acțiuni de acest fel, mai ales cu tinerii”, a declarat Diaconescu.
La acțiune au participat 200 de persoane, din care 80 de elevi și 20 de profesori, acestora alăturându-se lucrători ai Direcției Silvice Suceava și Ocolului Silvic Stulpicani, dar și muncitori angajați pentru această acțiune.
La activitate a participat și deputatul PSD Emanuel Havrici, fost șef de ocol la Stulpicani, care a menționat că pădurea este cea mai importantă resursă pe care județul o are, motiv pentru care aceste acțiuni ar trebui să existe cât mai des.
„Este un lucru normal pentru toată omenirea să ne valorificăm resursa, iar județul Suceava nu are altă resursă: nu avem petrol, nu avem gaz metan, nu avem cărbune. Este normal să ne valorificăm cea mai mare și mai bună resursă pe care o avem. Trebuie să venim cu copiii la plantat puieți, pentru că în felul acesta ne asigurăm și viitorul ecologic pentru noi cei care trăim aici. Sunt impresionat de mobilizarea autorităților locale, a celor două primării, Stulpicani și Ostra, a școlilor, și îmi doresc ca tot ce e mai bun în țară asta să se întâmple pentru acești copii care au fost astăzi aici”, a declarat deputatul PSD Emanuel Havrici.
Ocolul Silvic Stulpicani are în componență două comune, respectiv comuna Stulpicani și comuna Ostra, de aceea conducerea celor două primării a fost prezentă la acțiunea de împădurire.
„Este o acțiune prin care ne dorim să îi sensibilizăm și pe adulți, nu doar pe copii, pentru că toți oamenii ar trebui să învețe de la pădure că orice om are loc sub cer. Ne dorim din suflet să se înțeleagă acest lucru și ne luptăm cu cei de la Ocolul Silvic, cu cei de la școală, precum și cu cetățenii din comună, să promovăm această idee”, a declarat viceprimarul comunei Ostra, Viorica Robaniuc.
De asemenea, primarul comunei Stulpicani, Vasile Zamcu, a participat pentru al doilea an consecutiv la această acțiune și s-a declarat mulțumit de modul în care evoluează această activitate.
„Sunt bucuros pentru ce s-a întâmplat astăzi pe raza Ocolului Stulpicani și mulțumit de exemplul pe care am reușit să îl dăm astăzi aici. E important că atât copiii, cât și voluntarii au răspuns invitației și au participat la procesul de regenerare a pădurii. Pentru asta le mulțumesc”, a transmis primarul comunei Stulpicani, Vasile Zamcu.
Participanții au împădurit circa 2 ha cu molid și brad, specii autohtone crescute în pepiniera din cadrul Ocolului Stulpicani.
La final, șeful de Ocol Miroș Radu, le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru faptul că și-au răpit din timp și au participat activ la această activitate.
Lasa un raspuns