Marți, 27 noiembrie, la Muzeul Bucovinei, a avut loc, începând cu ora 12:00, vernisajul expoziției „100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. 1918-2018”.

În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a oferit distincția „Meritul Bucovinei” personalităților importante ale județului care au făcut cinste acestuia.

„Mâine este un an de când am început sărbătorirea Unirii Bucovinei cu Țara. A trecut foarte repede acest an și acești 100 de ani, iar Dumnezeu a vrut ca eu să conduc acest județ în Anul Centenar”, a declarat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a spus că anul acesta Caravana Bucovinei s-a întâlnit cu foarte mulți oameni și s-au aflat multe povești despre bucovineni, dar și despre zestrea cu care această regiune s-a unit acum 100 de ani cu Patria Mamă. Flutur a precizat că istoria acelor vremuri trebuie spusă așa cum a fost, nu trunchiată, cum a fost învățată în perioada comunistă.

Printre instituțiile care au primit distincția „Meritul Bucovinei” s-au aflat Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceva, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Probota, Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Dragomirna, Biserica Pătrăuți, Biserica Arbore, Basilica Minor din Cacica, Mănăstirea Hagigadar, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Casa Corpului Didactic, cântăreața de muzică populară Margareta Clipa, administratorul public al județului Suceva, Irina Vasilciuc și fostul internațional Dorin Goian.etc.

Printre personalitățile care au primit distincția „Meritul Bucovinei” se numără Monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ, scriitoare, vicepreşedinte a Societăţii Scriitorilor Bucovineni. Aceasta a declarat că rădăcinile ei sunt în Moldova, dar de 50 de ani, de la momentul când a absolvit Universitatea din Iași, aparține Bucovinei.

 „Ceea ce am făcut ca profesoară la Vatra Moldoviței, i-am învățat pe elevi nu doar limba română ci în primul rând să fie români”, a spus Monahia Elena Simionovici.

Actorul Alexandru Arșinel a primit distincția „Meritul Bucovinei”, precizând că este emoționat pentru primirea acesteia și prin ea îi este atestată convingerea că aparține acestor locuri.

Stelian Nistor, actor sucevean, a explicat în fața celor prezenți, la fel cum a făcut în fața celor care îl așteptau să participe la un eveniment în București, de ce a dorit foarte mult să ajungă în aceste zile în Suceava.

„Eu sunt din Suceava. Suceava este inima Bucovinei, aici își dorm somnnul de veci bărbații neamului meu. Bunicul meu Neculai Nistor a luptat în Primul Război Mondial la Oituz și Mărășești și s-a întors întreg acasă cu convingerea că a făcut România Mare. Bunicul meu de pe mamă, Constantin Nica, a luptat în al Doilea Război Mondial până la Sevastopol, unde au fost întorși prin ordin și nu prin forța armelor și s-a întors întreg acasă, convins că a mai făcut o dată România Mare. Așa că eu, azi și mâine, sărbătoresc 100 de ani de când țara mea s-a unit cu țara mea, ca să facă țara noastră. La mulți ani, Țara Noastră”, a spus plin de emoție Stelian Nistor.

Evenimentul a continuat cu vernisarea expoziției.Expoziția de la Muzeul de Istorie va fi deschisă pînă pe 13 ianuarie 2019. Expoziția prezintă publicului, în premieră, documente originale ale Consiliului Național Român de la Cernăuți, obiecte care au aparţinut generalului Iacob Zadik, medalii legate de Marea Unire bătute în secolul trecut, sau mai recent, de către Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei, dar și 25 panouri cu fotografii și documente. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.