Potrivit informării oficiale de la Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a discutat cu minoritățile despre temele de interes pentru aceste grupuri. Totuși, având în vedere contextul politic în care ne aflăm, am putea spune că a fost mai mult decât atât.
„Cu această ocazie, Președintele României a transmis întreaga sa apreciere pentru eforturile organizațiilor minorităților naționale și cele ale Grupului parlamentar de a promova constant valori și principii democratice și europene, pentru deschiderea permanentă către cooperare, dialog și construcție împreună cu reprezentanții majorității. În opinia sa, minoritățile naționale au reprezentat constant un factor de echilibru și stabilitate în sistemul politic din România în ultimii 25 de ani”, arată comunicarea oficială a Președinției.
Pe scurt, Iohannis a vrut să îi mângâie pe creștet pe cei din grupul minorităților naționale. Aprecierea arătată față de acești parlamentari poate fi un semnal că președintele a decis să se implice în favoarea PNL.
Poate pare pripit, însă altă explicație pentru care Klaus Iohannis discută cu minoritățile înainte de anunțata moțiune a PNL nu prea se găsește. Cei din acest grup vor avea un rol crucial în înclinarea balanței în Parlament. Și e bine să te pui bine cu ei mai tot timpul.
De ce ar prelua Klaus Iohannis inițiativa? PNL suferă la nivel de credibilitate în fața partenerilor politici din Parlament. Scandalurile din ultima perioadă nu încurajează pe nimeni să se așeze la masă cu liberalii și să negocieze formarea unei noi majorități, atâta timp cât în interiorul PNL lucrurile nu sunt clare. Adică, nu poți intra într-o construcție politică în vreme ce partidul principal își dă la gioale singur.
Dacă în privința parlamentarilor puterii vorbim de un marcaj om la om al liberalilor, în ceea ce privește minoritățile se pare că abordarea este cu totul alta, iar președintele are un rol determinant. De ce Iohannis să facă marcaj la minorități? Simplu, iar în acest caz tot comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale ne oferă răspunsul: „membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților au adus în discuție nevoia de a avea un proiect de țară asumat de întreaga societate românească, necesitatea păstrării identității etnice și a dreptului de a studia în limba maternă”. Pentru susținerea unui asemenea proiect este nevoie de o voce puternică, iar cea a președintelui poate să fie un avantaj.
Lasa un raspuns