„Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Suceava și în România depășește cu mult orice posibilitate de a înțelege cum funcționează un stat modern, membru, culmea, al Uniunii Europene. Guvernul României și în speță Ministerul Agriculturii a jucat alba/neagra cu noi și culmea am și pierdut”, și-a început Nechifor tirul acuzațiilor.
În cadrul unei conferințe de presă, Nechifor a explicat că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din subordinea Ministerului Agriculturii a modificat vinerea trecută Ghidul solicitantului, iar marți, 24 mai, ora 19:18 și cererea de finanțare în condițiile în care selecția proiectelor urma să se facă on-line miercuri, 25 mai, începând cu ora 9:00.
„Din păcate, pe la ora 10:00, mulți primari s-au trezit, după ce au muncit foarte mult, după ce au cheltuit foarte mulți bani, pentru a pregăti cererile de finanțare și documentația că pierd cereri de finanțare pe măsura 7.2 «Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componentele de infrastructură rutieră din zona montană și non-montană, aferentă sesiunii anuale 2016». Practic comunităților care au dorit să depună proiecte pe această măsură li s-a anulat dreptul la dezvoltare. Îi cer public primului ministru Dacian Cioloș, mai ales ca fost comisar european pe Agricultură și fost ministru al Agriculturii în România, actual premier, să anuleze această procedură de depunere care a avut loc astăzi de dimineață pentru că s-au încălcat grav, flagrant, drepturile localităților din toată România”, a explicat președintele CJ.
Potrivit specialiștilor în accesarea de fonduri europene, diferența între cererea de finanțare publicată ieri dimineață la ora 10:00 și cea publicată ieri seară la ora 19:00 este faptul că în regulile de completare din cererea publicată la ora 19:18 a dispărut bifarea rubricilor 16.1 și 16.2. În primă fază, în cererea publicată la ora 10:00 acestea erau cerute, după care, în a doua cerere, modificată, acestea au fost eliminate, iar din acest motiv nu se putea încărca cererea de finanțare.
Nechifor a mai precizat că pentru zona non-montană au fost alocați 35 de milioane de euro si au fost adjudecați pe criteriul „primul venit-primul servit”.
„Dimineață s-au trezit toți să depună proiectul on-line, dar sistemul le-a dat eroare. Lucru acesta nu poate fi tolerat deoarece județul Suceava a pierdut circa 40 de milioane de euro bani care veneau pe proiecte de apă, apă și canal, iar localitățile montane primeau punctaj în plus. M-au sunat foarte mulți primari, stupefiați că în România anului 2016 putem avea un Guvern care să ne trateze cu dispreț și profesionalitate. La finele săptămânii trecute AFIR-ul a publicat ghidul final pentru măsura 7.2 în care sunt specificate toate condițiile de accesare a banilor. Culmea e că ghidul a suferit foarte multe modificări, ceea ce nu ar fi o problemă foarte mare dar totuși s-a dat un termen de executare a acestor repuneri în ordine în doar două zile lucrătoare, este vorba de luni și marți. AFIR-ul a publicat pe site-ul lor informarea potrivit căreia depunerea de proiecte va avea loc pe 25 mai începând cu ora 9:00 în sistem on-line. Sunt o noutate pentru România aceste depuneri online. Problema a apărut aseară, la 19:18 când tot AFIR-ul a modificat cererea de finanțare.
În aceste condiții, a spus Nechifor, județul Suceava a pierdut undeva între 30 și 40 de milioane de euro fiind păgubite câteva zeci de primării care ar fi avut nevoie stringentă de bani pentru investiții în apă și canalizare.
„Aseară, cu doar 14 ore până la ora de depunere a proiectelor, cei de la AFIR au modificat din nou condițiile jocului. Mă întreb și eu în România după ce oră funcționăm? Eu știu că administrația publică are program de la ora 8:00- 16:00 și cred că nu foarte mulți au știut aseară de această modificare pentru că majoritatea celor care au încercat să depună s-au plâns de faptul că s-a încălcat regula jocului. Sunt foarte curios să vad cine a câștigat?”, s-a întrebat Nechifor.
Această măsură a fost accesată de zeci de primării sucevene. Vorbim de Primăria din Sucevița, Crucea, Ostra, Mănăstirea Humorului, Poieni Solca, Bălcăuți,Stulpicani, Zvoriștea, Poiana Stampei.
Primarul comunei Ostra s-a arătat indignat de acest mod de lucru în care au lucrat cei de la AFIR .
„Banii s-au terminat în opt minute. Va ieși scandal și poate că așa se vor mai aloca niște bani. Eu acum am vrut să depun proiect pentru 5 km de drumuri, proiect în valoarea de 770.000 de euro. Au deschis sesiunea în campania electorală, ne-au anunțat cu o zi înainte și nu am mai avut timpul necesar pentru a depune cererile. Și o virgulă dacă nu este pusă la locul ei, trebuie să refaci cererea”, a precizat Ioan Oros, primarul comunei Ostra.
Dorin Rusu, primarul comunei Crucea a muncit extrem de mult pentru obținerea acestei finanțări. Alături de echipa sa, din primărie edilul a muncit zi și noapte pentru a da o altă față comunei.
„Sunt extreme de supărat deoarece pentru comunitatea din Crucea acești bani erau extrem de importanți. Mi-am propus să reabilitez 3,5 km de drum minier. Suma pe care trebuia să o accesăm se ridică în jurul cifrei de 1,2 milioane de euro”, a spus Dorin Rusu.
Primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan, se întreabă ce rost mai are să fie depus atâta efort dacă la final sunt bătaia de joc a unora. Și el, ca și ceilalți primari, a depus un efort intens pentru ca la ora 9:00 să poată accesa banii pentru comunitatea sa.
„Eu am apelat la consultanții paginii de internet AFIR unde am cerut explicații, și mi-a venit răspuns că cererea a fost înregistrată, doar că nu am primit nicio confirmare. Am încercat de la ora 9:00 și până la ora 11:00 încontinuu să înregistrez cererea, însă tot dădea eroare la punctele 16.1 și 16.2 în care se spunea că mai trebuie completat încă ceva, însă nu mai existau acele câmpuri, deoarece în cererea nouă ele au fost scoase. Au modificat cererea spre seară, când majoritatea dintre noi nu mai eram la serviciu, probabil pentru a ști doar anumite persoane”, a povestit Moldovan.
Edilul a afirmat că acest mod nu este unul eficient, deoarece se poate întâmpla ca din cauza condițiilor meteo nefavorabile o localitatea să nu aibă curent electric sau conexiune la internet.
„Eu mi-aș dori ca cererile acestea de finanțare să se depună ca și până acum, pe hârtie. Mă duceam la Cancelaria Primului Ministru, stăteam trei zile cu număr de ordine, însă știam că l-am depus. Dar acum, cu varianta asta nouă, nu este chiar așa de bine, pentru că ei pot anunța cu o zi înainte că mâine de la ora 9:00 se depun cererile. Se poate ca internetul să fie căzut în acel moment. Atunci ce faci? Văduvești o comunitate pentru că a picat internetul? Este o bătaie de joc! De exemplu, la proiectul meu am lucrat foarte mult. Am întâmpinat multe probleme, am avut nevoie de foarte multe avize, am schimbat expertul. Ieri seară, la ora 23:00, eu eram în Suceava la consultantul meu pentru a mai semna ultimele hârtii, în ideea că dimineață să depună cererea de finanțare. Investim bani publici și timp, și tot ei sunt cei care spun că primarii nu fac proiecte ca să atragă fonduri europene”, a tunat revoltat primarul din Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan.
Prin măsura 7.2 în comunitatea din Mănăstirea Humorului urma să fie betonat 5 km de drum comunal, cu poduri, podețe și apărări de maluri, iar valoarea totală era de aproximativ un milion de euro.
Singurul care a avut noroc a fost primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei. Datorită unui consultant care a avut inspirația să se uite din oră în oră pe situl AFIR-ului, comuna Marginea va obține o finanțare de 1,2 milioane de euro.
„Eu m-am ocupat personal de acest proiect, împreună cu proiectantul și cu consultantul. M-am ținut de capul lor până la momentul respectiv. Consultantul a știut de modificările efectuate la ora 19:00, pentru că el de aseară stătea pe pagina de internet pentru a vedea când anume se deschise. Toți primarii au muncit din greu pentru pentru aceste proiecte. Mă bucur pentru că am reușit să accesăm fondurile respective, însă, pe de o parte nu sunt chiar atât de bucuros, pentru că toți primarii au muncit din greu la aceste proiecte”, a conchis Ioan Onufrei, primarul comunei Marginea.
Banii sunt direcționați pentru un drum de 6.3 km în valoare de aproximativ 1.100.000 de euro, din care 100.000 din fondurile noastre.
Pe măsura 7.2 au fost depuse 46 de proiecte în valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutieră din zona montană și 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro în celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse în județele Cluj, Bistrița Năsăud și Neamț, pentru zona montană, și în Cluj, Timiș și Bacău pentru restul teritoriului.
Submăsura 7.2 are, pentru sesiunea din 2016, o alocare de 360 milioane de euro.
Valoarea sprijinului nerambursabil acordat pentru această măsură este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și ONG-uri care sunt negeneratoare de venit. Beneficiarii submăsurii pot obține până la 4 milioane euro pentru proiectele depuse de asociațiile de dezvoltare intercomunitare.
Lasa un raspuns