Dovadă stau rezultatele mai multor studii realizate de-a lungul anilor de instituții și institute private sau de stat. Rezultatele arată că în acest sector predomină utilizarea tehnologiilor învechite și a metodelor de producție tradiționale caracterizate, în proporție foarte mare, prin muncă manuală. Cu scopul de a le da o mână de ajutor micilor producători, Agențiile pentru Dezvoltare Regională au în derulare proiecte europene. În vestul țării există proiecte serioase, pentru următorii patru ani, iar experți din șapte țări europene au discutat despre cum poate fi dezvoltat sistemul agroalimentar din fiecare regiune participantă astfel încât acesta să devină unul competitiv pe piața europeană și globală, dar și să crească prin inovare. Interesant este faptul că producători din România, Irlanda, Marea Britanie, Estonia, Finlanda, Polonia sau Grecia vor putea participa în cadrul unor schimburi de experiență cu scopul de a-și dezvolta competențele, de a implementa modele de producție mai eficiente, de a-și îmbunătăți strategiile de marketing și distribuție sau chiar de a-și dezvolta noi tipuri de servicii sau modele de afaceri. „În zona noastră, domeniul agroalimentar este de interes, cu accent pe produsele bio, tradiționale. Scopul proiectelor care ar putea fi atrase este de a vedea cum anume putem învăța unii de la alții în interesul firmelor. În fiecare regiune ar trebui să fie un grup de parteneri care să includă și mici producători și ca parteneri să-i ducem la vizite de lucru la ferme din străinătate”, spunea Raluca Cibu-Buzac, directorul Direcției Politici Regionale și Internaționalizare din cadrul ADR.
Agricultura în zona noastră se face cu tehnologii învechite și muncă manuală
Sectorul agricol și zootehnic, cel agroalimentar în general, din zona noastră, fie că vorbim de Regat sau Bucovina, nu este prea bine dezvoltat.
Lasa un raspuns