Casa este oaza de liniște a fiecăruia, iar cu cât este mai aerisită, curată și amenajată frumos, cu atât devine mai confortabilă. Când ai copii, însă, totul se schimbă. Inclusiv casa. Livingul se transformă în spațiul de joacă al celui mic, iar covorul este numai bun de întins toate jucăriile pe el. Zornăitoare, plușuri, rățuște sau căței, toate ajung din living în celelalte camere odată cu înaintarea în vârstă a copilului. Iar scenele din filme, când părinții se trezesc zăpăciți de somn și își “ strivesc” degetele de un trenuleț, nu sunt departe de adevăr. Iar pentru cei care nu au pățit-o, e chiar dureros, să știți! Clipele acestea sunt prețioase, au un farmec aparte, iar după ce treci de ele, devin chiar amuzante.

 

Odată cu înaintarea în vârstă a copilului este important, însă, să îi organizezi camera și să-i creezi spațiul lui de joacă. Acolo va învăța să își strângă jucăriile, să își facă patul și să mențină ordinea. 

Cantitatea mare de jucării este o problemă pentru majoritatea părinților. Unii le păstrează pe toate pentru un viitor membru al familiei și le înghesuie prin  colțurile casei, în saci sau pe sub pat. Alții le depozitează la vedere și simt că nu mai pot respira de câte jucării au. 

 

Iată câteva idei care te vor ajuta să organizezi jucăriile, astfel încât să nu îți sufoce casa și să nu aglomereze spațiul din punct de vedere vizual:

 

  1. Renunță la jucăriile deteriorate 

Prin lada cu jucării sigur ai table magnetice care nu mai funcționează, păpuși fără un picior sau mașinuțe fără roți. Scapă de ele. Pune-le într-un sac mare și aruncă-le la gunoi. Chiar dacă ai dat mulți bani pe ele și îți amintești ce mult i-au plăcut copilului, nu câștigi nimic dacă le ții aruncate prin casă, din contră, pierzi spațiu și confort. 

 

  1. Donează o parte din jucării 

Sigur ai dubluri, pentru că cei mici primesc foarte multe jucării în dar. Seturi de fructe, cuburi, puzzle-uri și altele. Iar plușurile nu lipsesc din casa niciunui părinte. Văcuțe, ursuleți, pisici, cai, toate stau cuminți pe canapele sau covoare și ocupă spațiu. Este importat să îl implici pe cel mic în această acțiune de donare. După vârsta de 2 ani îi poți explica faptul că mulți copii nu au cu ce să se joace, iar el are foarte multe jucării. Lasă-l să aleagă ce vrea să doneze, nu îl obliga să facă acest lucru, continuă să îi explici până când va înțelege și va decide că vrea să facă asta. Îi va fi greu să se despartă de jucăriile lui, dar cu puțin ajutor și multe explicații va face acest lucru cu bucurie. În felul acesta îl înveți să fie bun cu ceilalți. 

 

  1. Rafturile sunt cele mai practice în camera copilului.

 Le poți comanda înalte, iar sus poți pune jucăriile cu care nu se joacă în mod regulat, dar la care poate ajunge dacă se urcă cu un scăunel. Este important să fie rafturi, nu dulapuri cu uși. Pentru că cel mic trebuie să vadă jucăriile, să îi stârnească interesul și să-i trezească pofta de joacă. Este unul dintre principiile montessori, de care ar trebui să ții cont, pentru că va avea efecte pozitive asupra celui mic.  

 

  1. Cutiile de depozitare sunt o soluție bună.

Arată bine și pot fi încadrate cu succes în designul camerei sau pe rafturi. Jucăriile dedicate bebelusilor, pe care nu le mai folosește copilul pot fi puse în astfel de cutii și depozitate în debara sau în lada de la canapea/pat. Vizual nu vor ocupa spațiu, iar camera nu va părea aglomerată. Cele cu care se joacă, de la Bebe Pufos, pot fi puse pe rafturi pentru a ocupa mai puțin spațiu și a arăta ordonat.

 

  1. Cortul a devenit o modă, iar cei mici adoră să stea  pitiți în el. Doar că și acesta ocupă spațiu. Dacă deții așa ceva, amenajează în interiorul acestuia un spațiu de joacă. Pune-i acolo fotoliul, pernele și câteva jucării de pluș. Vei câștiga astfel un pic de spațiu. 

 

După ce amenajezi camera copilului și investești în rafturi și cutii de depozitare, fă-l să înțeleagă că este important să aibă grijă de spațiul lui. Înainte de a-l pune la somn strângeți împreună jucăriile și faceți ordine. De asemenea, 1 dată pe an alegeți împreună jucării pe care apoi  le veți dona copiilor nevoiași. La rândul tău, fii ordonat. Dacă îți lași hainele pe unde apuci, copilul va face ceea ce faci și tu, nu ceea ce îi spui!

Așadar, răbdare, calm și…mult succes! Munca de părinte nu este ușoară, dar aduce cele mai mari satisfacții!

 

Sursa foto: www.shutterstock.com

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.