Internetul este plin de articole de genul „Cele mai comune boli ale sezonului rece”, „Cele mai frecvente boli în rândul femeilor” sau „Ce afecțiuni riști în funcție de vârstă?”. Și oricât de multe articole despre sănătate citim, oricâte emisiuni de profil urmărim și oricât de mult încercăm să ne ferim de boli, din păcate, ajungem să ne confruntăm cu diferite afecțiuni pe parcursul vieții, de la bolile copilăriei, precum rujeola sau oreionul, la otite, apendicite sau alte afecțiuni mult mai grave.
Cel mai mare inamic al sănătății, în zilele noastre, este stresul. Factorii stresanți pot fi întâlniți, atât la locul de muncă, cât și în trafic sau chiar acasă, important este însă să conștientizăm efectele acestora și cum să îi combatem. Pentru că suntem diferiți, și stresul ne afectează în mod diferit.
Pe lista bolilor cauzate de acesta se numără tulburările psihice, bolile cardiovasculare, cancerul, boli de piele, etc.
Din fericire, există metode de a face față și de a minimiza efectele stresului. Trebuie doar să le găsiți pe cele potrivite pentru dumneavoastră, iar dacă simțiți că nu vă descurcați singur, nu ezitați în a cere ajutorul unui specialist.
Un alt inamic al sănătății este alcoolul. Limita de siguranţă în cazul consumului de alcool nu există, conform unui important studiu desfăşurat la nivel internaţional. Cercetătorii au explicat că orice beneficiu rezultat în urma consumului de alcool, cum este vinul sau bere, este depăşit de efectele sale nocive.
În urma consumului de alcool în exces, ficatul are cel mai mult de suferit pentru că nu îşi mai poate îndeplini funcţia de eliminare a toxinelor şi astfel apare afecţiunea numită steatoză hepatică sau ficat gras.
Alcoolul în exces poate duce şi la apariţia obezităţii, pancreatitei, hipertensiunii arteriale, malformaţiilor cerebrale, accidentelor vascular cerebrale, etc.
Pentru o sănătate de fier, specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită alimentației, iar pentru adoptarea unui regim alimentar sănătos nu trebuie numai decât să renunțăm la mâncărurile preferate.
Ne putem ajuta de „Piramida alimentelor”, care prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume şi fructe, aflate la baza piramidei, şi porţii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai puţină nevoie, precum: grăsimile şi zahărul.
Și sportul aduce o gamă variată de beneficii organismului uman, așa încât se recomandă să facem mișcare zilnic, indiferent de vârsta pe care o avem. Mișcarea ajută la arderea grăsimilor, luptă împotriva stresului, anxietății și depresiei, întărește mușchii, inima, ba chiar întregul sistem cardio-respirator.
Lasa un raspuns