Joi, 25 ianuarie 2018, la Palatul Administrativ  a avut loc, sub coordonarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava şedinţa lunară a Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Suceava.

Tema de discuţie a fost siguranţa fizică şi patrimonială a persoanelor vârstnice. Materialul a fost prezentat de Inspectoratul Poliţie Judeţean Suceava fiind discutate totodată probleme de interes pentru persoanele vârstnice, cu privire la siguranţa comunitară. Specificitatea infracţionalităţii în mediul urban a fost prezentată de comisar de poliţie Epureanu Ionuţ iar aspectele privind criminalitatea în mediul rural au fost prezentate de către Agent de poliţie Cotoară Oana din cadrul Secţie de Poliţie Rurală Marginea.

Toţi participanţii au primit Ghiduri de Siguranţă realizate în parteneriat cu ATOP Suceava dar şi alte materiale preventive.

O problematică aparte adusă în discuţie a vizat riscul de victimizare a persoanelor vârstnice în ceea ce priveşte faptele de tâlhărie.

Se remarcă faptul că în anul 2017 la nivelul judeţului au fost sesizate 96 de tâlhării, 77 în mediul urban şi 19 în mediul rural. În cazul celor mai multe tâlhării sesizate în mediul rural victimele au fost persoane vârstnice.

Infracţiunile au fost facilitate şi de faptul că, în continuare în mediul rural, persoanele aleg să nu folosească sisteme de închidere a uşilor pe timpul nopţii.

Tocmai de aceea, poliţiştii în parteneriat cu Instituţia Prefectului şi Comitetul de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Suceava au lansat campania ,,Alege să nu fii o victimă”.

Campania se desfăşoară în perioada ianuarie – aprilie 2018 şi are ca scop prevenirea infracţiunilor de tâlhărie atât în mediul rural cât şi în mediul urban.

În sfera mai largă a criminalităţii,  tâlhăriile şi infracţionalitatea contra patrimoniului ocupă un rol important, în mod special datorită caracteristicilor  psiho – sociale ale acestora, dezvoltând un sentiment de teamă şi insecuritate socială în mentalitatea colectivă, teamă generată nu numai ca efect direct al victimizării ci şi din perspectiva percepţiei generale a cetăţenilor în raport cu această problematică .

Definitoriu pentru tâlhării este faptul că acestea tind să devină din ce în ce mai vizibile având consecinţe imediate şi directe asupra cetăţenilor din toate categoriile sociale.

În cadrul acestei Campanii, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii de proximitate şi poliţiştii din mediul rural desfăşoară acţiuni de informare şi conştientizare a opiniei publice referitor la riscurile de victimizare, acţiuni menite să atingă obiectivele prioritare ale poliţiei sucevene incluzând intervenţia preventivă în rândul persoanelor vulnerabile.

 

Pentru o comunitate mai sigură şi pentru a nu deveni victimă a unei tâlhării, poliţiştii vă recomandă următoarele:

 

  • Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, şantiere.
  • Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci).
  • Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ sau de mai mulţi deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în calea dumneavoastră.
  • Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări)
  • Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).
  • Nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă.

 

În spaţiile comune ale imobilelor:

 

  • Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate.
  • La intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre acele locuri.
  • Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtate de urgenţă. Alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie sau APEL DE URGENŢĂ 112
  • Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul apelaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii.
  • Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 şi 2.
  • Luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odată cu lăsarea întunericului.
  • Închideţi uşa imobilului după ora 22 sau protejaţi imobilul cu un interfon.

 

În mediul rural vă recomandăm să nu primiţi în curţi sau locuinţe persoane necunoscute şi să asiguraţi uşile imobilelor şi anexelor.

Nu păstraţi sume mari de bani în casă şi nu vă lăudaţi cu deţinerea unor valori.

Asiguraţi în perimetrul curţii iluminatul pe timpul nopţii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.