Potrivit deputatului liberal, că cel târziu în iunie va avea loc Convenţia acestui partid, astfel încât PNL va avea o conducere legitimă, scrie Antena3.ro.
„Calendarul asumat şi statutar al PNL este următorul: vom face un Birou Permanent Naţional, care va convoca Consiliul Naţional de Coordonare, organismul care declanşează alegerile interne. Lucrul acesta îl vom face destul de repede, însă suficient de temeinic astfel încât convenţia să poată să fie într-adevăr integratoare şi unificatoare. Cel târziu în iunie, PNL va avea o conducere legitimă şi susţinută de cea mai mare parte a membrilor PNL”, a explicat Raluca Turcan.
În plus, Turcan a nunţat că va propune ca alegerile interne din partid să se desfăşoare de jos în sus, de la nivelul fiecărei secţii de votare.
„PNL poate şi trebuie să intre în alegerile interne într-un mod cât mai integrator, transparent şi corect faţă de toţi membrii de partid. Voi propune împreună cu secretarul general Biroului Permanent Naţional o variantă în care alegerile să se desfăşoare de jos în sus, de la nivelul fiecărei secţii de votare, urmând cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi cu cei care vor candida pentru conducerea naţională”, a spus Raluca Turcan.
Astfel, potrivit surselor noastre, după prima rundă de discuţii din PNL (ce a avut loc duminică, la întâlnirea preşedinţilor de filiale), vechii liberali au impus alegeri de jos în sus în formaţiunea politică, reuşind să îşi impună punctul de vedere în faţa foştilor PDL-işti, care susţineau alegeri în sens invers. Mai multe detalii puteţi găsi în linkul următor.
Pe scurt, se pare că această primă rundă de discuţii (în care s-au confruntat aripa galbenă şi cea portocalie din actualul PNL) a fost câştigată de către vechii liberali, care şi-au impus câteva puncte esenţiale:
1. alegerile în partid vor începe de jos în sus, având loc întâi în filiale şi apoi la nivelul central al partidului;
2. vor exista modificări ale Statutului PNL;
3. se vor forma două comisii: una pentru organizarea Congresului, iar cealaltă pentru modificarea Statutului, componenţa celor două comisii urmând să fie adoptată de către Biroul Politic Naţional (BPN) în săptămâna ce urmează;
4. de asemenea, a fost adoptată varianta platformei pe moţiuni ca formă de competiţie în interiorul Convenţiei Naţionale (denumirea Congresului folosită de către fostul PDL), dar nu în forma în care şi-ar fi dorit democrat-liberalii (adică aceea în care câştigătorul ia totul, iar moţiunea victorioasă este automat cea care formează organele de conducere), ci în varianta propusă de către vechii liberali (cea pe ponderi: în cazul în care câştigătorul ia 60% dintre voturile din interiorul Convenţiei Naţionale, doar 60% dintre membrii moţiunii susţinute de câştigători se vor regăsi în organele de conducere, ceilalţi competitori pe moţiune urmând să se regăsească proporţional şi ei);
5. nu în ultimul rând, la nivel informal, a fost adusă în discuţie data de 15 iunie pentru organizarea Convenţiei Naţionale şi desemnarea noului preşedinte al PNL, decizia definitivă urmând să fie luată în forurile statutare.
Lasa un raspuns