Elena Udrea și Monica Macovei sunt văzute în spațiul public ca fiind apropiate de președintele Traian Băsescu. Cele două s-au bătut pentru Traian Băsescu, pentru menținerea sa în funcția de președinte la cele două suspendări, la a doua mai puternic decât la prima. Însă, această apropiere de președinte a dus la o pierdere mare de capital de imagine și de încredere.
Candidaturile celor două, deși îndrăznețe dat fiind capitalul scăzut de imagine, a făcut ca la nivelul societății românești să se ridice întrebarea cu privire la oportunitatea unei femei în funcția de președinte. Dacă în urmă cu 14 ani sau 10 ani această variantă ieșea din calcul, candidaturile lui Macovei și Udrea au arătat că percepția s-a schimbat, într-o măsură semnificativă. Românii nu sunt reticenți la a vota o femeie, totuși, ceea ce contează cel mai mult este și pe cine trebuie să voteze.
Imaginea Monicăi Macovei este una care a avut de suferit după referendumul din 2012 când a atacat România și instituțiile statului în plenul Parlamentului European. Elena Udrea este implicată în tot felul de dosare controversate și este văzută ca un fel de Traian Băsescu varianta feminină. Așadar, cele două nu reprezentau o soluție viabilă pentru funcția de la Cotroceni.
După alegeri, în bătălia pentru funcția de președinte al PNL a intrat Alina Gorghiu. Aceasta a fost purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Klaus Iohannis, are o experiență politică importantă, este o prezență constantă în spațiul public, iar pe lângă această imagine publică destul de bună, are și o expertiză juridică. Numele său nu a fost implicat în scandaluri, nu a intrat în conflict cu politicieni, adică, mai pe scurt, este opusul celor două candidate la președinția României.
Întrebarea care se pune este în ce măsură ar putea să reprezinte Alina Gorghiu modelul femeii Președinte?
Chiar dacă pare în acest moment a fi un subiect mai degrabă futurist acela al câștigării fotoliului de la Cotroceni de către o femeie, să nu uităm că România a ales pentru prima dată un președinte etnic german. De asemenea, fostul purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană, Victor Ponta, a ajuns președinte al PSD, prim-ministru și candidat la prezindențiale. Astfel, există premisele necesare pentru ca această variantă a Alinei Gorghiu posibil viitor candidat la prezidențiale să fie luată în calcul.
Dacă în cazul celor două, Elena Udrea și Monica Macovei, existau argumente pentru ca acestea să nu fie alese, acele argumente nu se aplică în cazul Alinei Gorghiu. Actualul deputat PNL are de trecut un test, acela al partidului. Dacă va reuși să facă față funcției de președinte al PNL, atunci poate fi luată în serios în ceea ce privește o viitoare candidatuă la Președinția României.
Lasa un raspuns