Potrivit Autorității Electorale Permanente, anul electoral 2016 nu va fi la fel de simplu, nici măcar din punct de vedere al monitorizării persoanelor care vin la vot.

Astfel, având în vedere prevederile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, precum și ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, la alegerile locale şi parlamentare din anul 2016 va fi utilizat în premieră un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Potrivit dispoziţiilor art. 114 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, respectiv ale art. 110 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Institutului Naţional de Statistică, va asigura implementarea şi gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor şi informaţiilor din Registrul electoral, Registrul secţiilor de votare şi listele electorale complementare.
De asemenea, art. 114 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 și art. 110 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 prevăd că, normele metodologice privind funcţionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, selecţia şi desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare se aprobă prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente.
Prin urmare, prin proiectul de act normativ elaborat, se propun, în principal, stabilirea principalelor funcționalități ale SIMPV, reglementarea elementelor principale ale SIMPV, precum și reglementarea principalelor responsabilități ale Serviciului de Telecomunicații Speciale. Totodată, se dorește stabilirea unor măsuri privind furnizarea informațiilor privind prezența la vot, dar și reglementarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să fie operatori de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, procedura de depunere a cererilor, evaluarea și desemnarea operatorilor, modalitatea de acces a acestora în interfața ADV (aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot), măsurile care trebuie întreprinse de operatori în preziua votării și în ziua votării și atribuțiile operatorilor de calculator.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.