Agricultorii care încă nu și-au încasat toată subvenția pentru plata unică pe suprafață au un motiv de bucurie, pentru că APIA a dat undă verde direcțiilor județene pentru sumele care au mai rămas de plată pentru anul trecut.

Schema de plată a fost aprobată, astfel că un hectar de teren arabil aduce în buzunarul unui fermier 79.73 de euro. Plata redistributivă va fi împărțită în două intervale – pentru primele 5 hectare fiecare fermier înscris va primi 5 euro pe hectar, în timp ce pentru cel de-al doilea interval, 5-30 de hectare, cuantumul pentru fiecare hectar va fi de 51.07 euro. Plata pentru tinerii fermieri are un cuantum de 19.93 euro/ha, iar ANT 1 are un cuantum asemănător de 19.19 euro pentru fiecare hectar.

Plățile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015, respective 4.4176 lei pentru un euro. Pe măsură ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, APIA va autoriza și plata pentru celelalte scheme de plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii și măsuri de dezvoltare rurală.

În ceea ce privește agricultorii și fermierii suceveni, pentru aceștia Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava a anunțat că vor începe plățile de astăzi, 11 aprilie. Directorul executiv al Centrului Judeţean Suceava, Iacob Vasile Caciur, a anunțat că plăţile se vor face progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate şi validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea.

„Respectând calendarul stabilit şi obiectivele asumate, pe 7 aprilie a început autorizarea, iar 8 aprilie a demarat efectuarea plăţilor finale aferente cererilor unice de plată din campania pe 2015. Cel mai probabil subvenția va putea fi ridicată începând cu 11 aprilie, din cauza diferitelor proceduri ale băncilor la care fermierii au conturi deschise”, a spus Iacob.

Anul trecut, la fermierii suceveni nu au ajuns toți banii, astfel că ei au primit un avans, reprezentând echivalentul a 53 de euro pe hectar, care a fost încasat doar de 30.531 de agricultori îndreptăţiţi din totalul de 52.574.

„Unele plăţi s-au făcut înaintea sărbătorilor de iarnă, valoarea totală a sprijinului pe suprafaţă (SAPS) fiind de 77.42 de euro pe hectar. Astfel, fermierii au intrat în posesia avansului urmând a primi doar diferenţa, în echivalentul a 24.42 de euro pe hectar. În momentul începerii, vor intra în plată toţi fermierii de pe liste, indiferent dacă au primit sau nu avansul”, a evidenţiat Iacob Vasile Caciur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.