Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava desfăşoară o acțiune de bird watching (observaţii ornitologice) în ariile de protecție avifaunistică din județul Suceava, în ziua de 11 mai 2018, pe traseul – Siret – Bucecea – Fălticeni – Ponoare. Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, campanie ce se desfăşoară la nivel mondial, cu scopul de a conştientiza şi promova anual, conservarea păsărilor migratoare şi a habitatelor lor din întreaga lume.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare a fost organizată pentru prima dată în anul 2006, pentru a celebra încântătoarea călătorie a păsărilor migratoare între locurile de cuibărit şi cele de iernare.
În acest an, din dorința de a face acțiuni mai reușite și mai relevante pentru iubitorii de păsări din întreaga lume, campania ziua mondială a păsărilor migratoare, va avea două zile de sărbătoare de vârf – a doua zi de sâmbătă din lunile mai și octombrie – dar poate fi, de asemenea, sărbătorită tot anul, ori de câte ori păsările migratoare sunt prezente într-o anumită localitate.
„„Unificarea vocii noastre pentru conservarea păsărilor” ca deviză pentru Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare din anul 2018, în „Anul păsării”, are drept scop ca oamenii din întreaga lume, care iubesc păsările, să comunice și să învețe unul de celălalt, atât în interiorul frontierelor statelor cât și dincolo de acestea. Prin activitățile desfășurate cu acest prilej și prin schimbul de informații care rezultă, se dorește să crească gradul de conștientizare cu privire la amenințările – atât generale, cât și specifice – cu care se confruntă păsările. Comparând experiențele și preocupările lor, împărtășind povestirile și activitățile lor, oamenii din întreaga lume își vor face vocile și acțiunile să ajungă și mai departe, la forurile de decizie, subliniind faptul că, problema conservării păsărilor este într-adevăr o problemă globală.
Multe activităţi umane, precum: utilizarea excesivă şi nesustenabilă a terenurilor de vânătoare, pescuitul, poluarea și mai recent parcurile eoliene de producere a energiei electrice ameninţă grav populaţiile de păsări migratoare.
De-a lungul timpului, în toată lumea, păsările au fost şi sunt pentru oameni: prieteni, mesageri, surse de hrană, surse de inspiraţie în artă şi ştiinţă. În plus, fenomenul migraţiei păsărilor este crucial, păsările migratoare acţionând ca indicatori ai sănătăţii ecosistemelor şi ai efectelor schimbărilor climatice. Sunt nenumărate căile prin care, de a lungul timpului, păsările migratoare servesc omenirii, iar acest lucru trebuie să continue. Gândindu-ne la importanţa economică, culturală sau ecologică a acestor vietăţi în viaţa noastră, avem suficiente motive să le protejăm. În acest fel şi generaţiile viitoare se vor bucura de beneficiile aduse de păsările migratoare dar şi de frumuseţea lor”, transmite un comunicat al APM Suceava.
Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, prin H.G. nr. 971 din 5 octombrie 2011 pentru modificarea şi completarea H.G.<LLNK 12007 1284 20 301 0 35>HGHGhg nr. 1.284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică (SPA) ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, au fost declarate la nivel național un număr de 149 SPA-uri.
Pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc (total sau parţial), un nr. de 9 SPA- uri: ROSPA0064 Lacurile Fălticeni, ROSPA0083 Munţii Rarău- Giumalău, ROSPA0085 Munţii Rodnei, ROSPA0089 Obcina Feredeului, ROSPA0107 Vânători-Neamţ, ROSPA 0110 Acumulările Rogojeşti-Bucecea, ROSPA0116 Dorohoi- Şaua Bucecei, ROSPA 0131 Munţii Maramureşului, ROSPA 0133 Munţii Călimani.
Lasa un raspuns