„Zilele acestea s-a desfășurat cea de-a 34-a ediție a prestigiosului Concurs Internațional de Interpretare Instrumentală „LIRA de AUR”, cel mai longeviv concurs de acest gen din România.
Cine spune Suceava spune și Lira de Aur, cine se străduiește să găsească branduri la Suceava, îl are imediat la îndemână pe acesta, incontestabil, autentic, definitoriu pentru Școala suceveană, veridic prin personalitățile culturale și muzicale care s-au impus … plecând de la Suceava cu trofeul Lira de Aur.
Mă încearcă mari emoții, în fiecare an, la Liră. Am copilărit în atmosfera acestei competiții care, precum Cerbul de Aur la Brașov, era un mare eveniment în primul rând pentru localnici, eveniment cultural dar și monden, o șansă de afirmare a oamenilor locului în varii domenii. Lira a fost și rămâne șansa marilor întâlniri la Suceava.
Și anul acesta, cel puțin în aceste câteva zile de festival, Suceava a fost o „capitală a artei românești și internaționale”, având în vedere că Lira de Aur a însemnat peste 100 de participanți din peste 15 orașe din România și Republica Moldova, precum și un juriu de prestigiu format din soliști și profesori la importante universități, academii și orchestre din Viena, Berna, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, condus de prof. univ. dr. Viorel Munteanu, compozitor, muzicolog, fost rector al Universității de Arte “George Enescu” din Iaşi, cetățean de onoare al municipiului Suceava. Îmi permit, stimați colegi, să vă transmit astăzi unul din gândurile exprimate de prof. univ. dr. Viorel Munteanu, în deschiderea ediției din acest an a Festivalului: România întâi s-a dezvoltat muzical și apoi economic.
Și din acest motiv, nu am ezitat să pun umărul la renașterea Asociației culturale Lira de Aur, promovând un concurs muzical a cărui reputație a rămas neîntinată de atâția și atâția ani. Și nu este usor, dimpotrivă, să reziști în artă, să te lupți pentru a convinge că merită să investim în talente, că suntem datori să susținem o școală precum Colegiul Național de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, instituție organizatoare a Festivalului.
Și de la acest pupitru, îi felicit pe profesorii organizatori și îndrumători, pe toți cei care au susținut de-a lungul timpului Lira suceveană, le spun bravo artiștilor care au crezut în competiția onestă și de mare calitate de la Suceava și bineînțeles, nu în ultimul rând, felicitări câștigătorilor acestei ediții!
Și să nu uităm: în această perioadă a căutării de argumente pentru ca Suceava să fie capitala unei regiuni europene, îi invit pe stimații guvernanți să vină la Suceava și să constate, în direct, argumentele puternice de ordin cultural, istoric, geografic, academic, social, economic și strategic pe care reședința județului Suceava le are în susținerea voinței sucevenilor ca Suceava să fie centrul unei unități teritorial-administrative de tip regiune europeană, cu respectarea criteriilor și standardelor Uniunii Europene.”