Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vine cu precizări asupra sumelor plătite de credincioși pentru diferite servicii bisericești, subliniind că aceste contribuții benevole, potrivit Sfântului Sinod, reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii.
„Înaltpreasfințitul Părinte Clainic, Arhieposcop al Sucevei și Rădăuților, în circulara din 14 august 2020, nu a interzis, ci a rugat preoții, ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești.
Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.
Tot în hotărârea Sfântului Sinod la care se face referire, se spune despre contribuțiile benevole, că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii.
Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.
Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, a transmis Pr. Alexandru Flavian SAVA, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Reamintim că un sucevean i-a transmis mai multe întrebări Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic. Acesta l-a întrebat pe ierarh dacă a transmis o circulară în toate parohiile din județ care să prevadă că preoții nu au voie să ceară taxe de la credincioși pentru diferite evenimente din viață.
„Înaltpreasfinția Voastră, întrucât dați dovadă de mare transparență în tot ceea ce se face în cadrul Arhiepiscopiei, vă rog să-mi permiteți să vă adresez 2 întrebări :
1. S-a dat vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase? (cât și gratuitate oferită pentru cei săraci)?
2. Ați fi dispus să oferiți preoților din subordine un sfat ca de exemplu, când cineva moare și este depus la biserică, preotul să ofere în scris niște sfaturi creștinești privind rânduiala bisericească?
Fac referire la următoarele: a) să dea pomelnic pentru 40 de zile la o mănăstire din apropiere unde se fac slujbe zilnice pentru cel adormit, cât și pentru restul care sunt trecuți pe acel pomelnic; b) să facă slujba de sfințire a casei unde a murit persoana respectivă; c) să facă slujbele de pomenire rânduite de biserică la intervalele de timp pe care biserica le-a hotărât; d) să facă milostenie în numele rudei decedate, cât și recomandarea altor rânduieli bisericești specifice.
Vă întreb aceasta deoarece lumea în acele clipe de tristețe și supărare, s-ar putea să uite anumite rânduieli sau chiar să nu le știe/să nu i le fi transmis cineva că ar fi necesare și de folos pentru cei adormiți. Vă mulțumesc pentru amabilitate și pentru răspunsul ce mi-l veți oferi”, i-a transmis M.S. Arhiepiscopului.
De cealaltă parte, ÎPS Calinic i-a răspuns bărbatului, subliniind că în acest sens există o Hotărâre a Sfântului Sinod, însă, în luna august a anului trecut acesta a transmis o circulară în toate parohiile din județul Suceava.
„Stimate domnule! S-a dat o circulară în 14 august 2020 care, în fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii.
Cât priveşte cea de-a doua întrebare, consider că un „sfat” de-al meu nu ar aduce niciun plus, întrucât atât preoţii, cât şi credincioşii unei parohii ştiu în amănunt ce au de făcut. Doamne, ajută!”, i-a transmis ÎPS Calinic suceveanului.
Lasa un raspuns