Groapa ecologică de la Moara face parte dintr-un proiect cu finanțare europeană, implementat de Consiliul Județean Suceava. Ne referim aici la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Acest proiect, prevedea, printre altele, construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș, dar și peste o mie de platforme de colectare a deșeurilor în tot județul Suceava.

Lucrările de la groapa de gunoi de la Moara sunt finalizate de aproape un an, însă președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat cu ceva timp în urmă,  că va demara procedura de preluare a investiției, după ce constructorul va bea apa rezultată în urma tratării levigatului, ca să demonstreze că stația funcționează așa cum trebuie.  Astfel, se pare că ziua cea mare a sosit, iar constructorul va bea astăzi apa rezultată în urma tratării levigatului, pentru că tot astăzi,  va avea loc recepția lucrărilor la groapa de gunoi de la Moara.

„Astăzi, începând cu ora 10, la depozitul ecologic din comuna Moara, se va întruni comisia de recepție pentru a parcurge toți pașii care au mai rămas de parcurs. Va începe și procedura pentru stabilirea unui operator care să gestioneze SMID. E un lucru care pe mine mă bucură foarte mult. Măcar într-o bună zonă a județului intrăm pe drumul cel drept. Este un depozit definitiv și bine făcut. Desemnarea operatorului va mai dura probabil câteva luni”, a declarat pentru SuceavaLive, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, Vasile Oşean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor,  a precizat că, din punctul său de vedere, varianta optimă de operare în gestionarea deşeurilor ar fi adoptarea  unui tarif unic pe judeţ  pentru a nu crea diferenţe la tariful pe care îl plăteşte populaţia. Această opţiune ar presupune un singur operator la nivelul întregului judeţ. Pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi de la Moara, dar şi al întregului sistem de management al deşeurilor trebuie organizată licitaţie internaţională. ”După recepţie putem pregăti procedurile de selectare a operatorului, în condiţiile în care vom putea estima şi o dată a recepţiei staţiei de transfer de la Pojorâta”, a conchis președintele CJ Suceava.

 

Valoarea totală a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean Suceava şi administraţiile locale).

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.