În ultimele două zile polițiștii au fost înregistrate trei fapte de furt, activitatea infracțională fiind facilitată și de lipsa adoptării unui comportament preventiv. Ușile locuințelor au fost lăsate deschise, anexele nu au fost asigurate, sau proprietarii au lăsat efectiv cheia în ușă.
La data de 08.11.2019, ora 10.00, la Poliția mun. Suceava s-a prezentat o femeie de 80 ani, localnică, care a sesizat faptul că în ziua precedentă, persoane necunoscute au pătruns în holul locuinței sale, ușa fiind dezasigurată, de unde i-au sustras dintr-un portofel, suma de aproximativ 200 lei, cartea de identitate și două carduri de fidelizare, fiindu-i cauzat un prejudiciu de aproximativ 300 lei.
Din cercetări a reieșit că la 07.11.2019, în intervalul orar 18.00-19.00, femeia a plecat de acasă până la o vecină, lăsând ușa descuiată. În momentul în care a revenit nu a observat nimic deosebit, respectiv urme de răvășire sau lipsa vreunui bun.
Ulterior, la data de 08.11.2019, în jurul orei 08.00, persoana vătămată a constatat faptul că din portofelul pe care îl avea în holul locuinței pe o masă, îi lipseau bunurile menționate.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de „furt calificat”.
La 08.11.2019, ora 14:00, polițiștii Poliţiei orașului Vicovu de Sus, au fost sesizaţi verbal de o femeie de 62 ani, localnică, cu privire la faptul că în noaptea de 06/07.11.a.c., persoane necunoscute au pătruns într-o anexă a locuinței sale de unde au sustras mai multe bunuri.
Din cercetări s-a stabilit că la 06.11.2019, în jurul orei 21:00, persoana vătămată a închis ușile anexelor, fără să le asigure, iar în jurul orei 23:00 s-a culcat.
În dimineața 07.11.2019, în jurul orei 06:30, aceasta a constatat că ușa unei anexe era întredeschisă. Atunci a constatat că dintr-un dulap au dispărut mai ulte pungi cu cafea și două sticle cu băuturi alcoolice, iar din curte a sesizat furtul unei biciclete, valoarea prejudiciului fiind de 700 lei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „furt calificat”.
La 09.11.2019, ora 10.30, Poliția orașului Cajvana a fost sesizată de verbal de către o tânără de 23 ani, din comuna Pătrăuți, persoană care locuiește fără forme legale în orașul Cajvana cu privire la faptul că în noaptea de 08/09.11.2019 persoane necunoscute au intrat în curtea casei aflată în construcție și folosind cheia lăsată în broască au pătruns în interior, de unde au sustras mai multe scule electrice.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, prejudiciul urmând a fi stabilit ulterior.
Furturile din locuinţe reprezintă o problemă cu care se confruntă atât cetăţeanul, cât şi Poliţia.
Adesea, după vizita unui infractor în locuinţa sa, victima se întreabă „De ce tocmai la mine?”. Nu trebuie ignorat faptul că, înainte de a da lovitura, cei mai mulţi dintre hoţi studiază mai întâi terenul şi acţionează acolo unde descoperă elemente favorizante (uşi lăsate descuiate, uşi care se pot sparge cu uşurinţă, case locuite de persoane în etate, singure, suferinde, care nu se pot apăra, încrezătoare şi care simt nevoia comunicării cu alte persoane etc.).
Cunoscând faptul că ”un om informat este un om prevenit” vă recomandăm următoarele:
– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; asiguraţi un iluminat corespunzător atât în locuință, cât şi în preajma anexelor;
– Atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari/locatari;
– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;
– Nu lăsaţi bilete în uşă prin care anunţaţi că sunteţi plecaţi de acasă şi nu faceţi public acest lucru; rugaţi vecinii să vă supravegheze casa; uneori este cea mai bună metodă de prevenire a furturilor din locuinţe;
– Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;
– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul;
VIAŢA LA ŢARĂ NU VĂ FEREŞTE DE HOŢI! PROTEJAŢI-VĂ CASA !
– Nu primiţi în curte cetăţeni străini de comunitate, care oferă diverse bunuri spre vânzare sau se angajează să facă lucrări ori reparaţii! Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din gospodăria dumneavoastră!
– Dacă din diferite motive aţi primit în casă persoane necunoscute, nu le daţi nicio posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu le lăsaţi fără supraveghere nic iun moment !
– Dacă angajaţi muncitori din alte localităţi, informaţi poliţistul despre acest lucru!
– Încuiaţi uşile şi ferestrele când plecaţi de acasă, iar animalele nu le lăsaţi afară din curte, nesupravegheate !
– Nu lăsaţi cheile de la casă la vedere, uşor de găsit!
– Dacă veţi lăsa mătura în uşă, va fi şi pentru hoţi un semn că nu sunteţi acasă, nu doar pentru oamenii de bună credinţă!
– Nu ţineţi sume mari de bani în casă!
– Dacă vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de hoţi!
– Nu uitaţi: un câine bun este o comoară la casa omului!
– Atenţie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge să vă fure!
ŞI DUMNEAVOASTRĂ AVEŢI UN ROL IMPORTANT PENTRU SIGURANŢA SATULUI/COMUNEI ÎN CARE LOCUIŢI!
Lasa un raspuns