În Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, acum patru ani exista un centru de dializă unde erau rezolvate toate urgențele nefrologice, foarte puține dintre acestea ajungând la Iași. Odată cu înființarea centrelor private de dializă (n.r. trei pe raza județului Suceava) în dotarea spitalului au rămas patru aparate de dializă pentru cazurile acute.
În același timp, pacienții cronici, adică cei care își fac ședințele de dializă în centrele private din județ necesită, în anumite momente, internarea pentru investigații mai amănunțite în Spitalul Județean. Pe perioada internării, aceștia sunt nevoiți să își facă ședințele de dializă în cadrul unității medicale.
Ședințele de dializă din spital nu sunt rambursate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), cu toate că sumele ar trebui încasate pe principiul ”banii urmează pacientul”. Este evident că, prin neîncasarea sumelor amintite, Spitalul Județean pierde o remunerație importantă pentru bugetul propriu.
Reprezentanții Spitalului Județean consideră că rezolvarea acestei anomalii ar fi semnarea unui contract între CAS și spital pentru ședințele de dializă ale pacienților cronici. În cazul în care aceștia se vor interna în spital, s-ar face transferul pe o perioadă determinată a pacienților de la Centrele de Dializă la Spitalul Județean cu decontarea aferentă a dializelor în contul unității medicale. Conducerea spitalului nu vede nici un impediment în acest sens.
Reprezentanții CAS Suceava cred că situația ar putea fi rezolvată dacă unitatea medicală ar întocmi o listă cu pacienți dializați. Care este procudera legală și pașii de urmat, ne explică fostul președintele CAS Suceava, Oana Elena Picioc. Menționăm că punctul de vedere a fost luat înainte de schimbarea conducerii CAS, însă și l-a asumat și noul manager.
Conform declarațiilor conducerii spitalului, s-au făcut nenumărate demersuri începând cu anul 2011, continuând și pe parcursul anului 2012, pentru decontarea intervențiilor medicale. La nivelul anului 2012, Spitalul Județean, prin stația de dializă din Spital, a efectuat un număr de 188 de dialize cronice pentru pacienții aparținând Centrului NephroCare, 211 dialize cronice pentru Centrul Braun Avitum și 55 de dialize pentru pacienții care aparțin de Centrul NefroMed Rădăuţi. Un calcul simplu ne arată că totalul dializelor nerambursate Spitalului se ridică la 454. Având în vedere că o astfel de şedinţă costă în jur de 400 de lei, putem observa că suma de 181.600 de lei a fost achitată din fondurile Spitalului Judeţean, fără a fi decontată de la CAS, grevând astfel negativ bugetul secţiei de nefrologie. În urma investigaţiei desfăşurate de reporterii SUCEAVAL!VE, situaţia expusă a ajuns şi pe masa prefectului judeţului Suceava. Acesta a declarat că „în cursul zilei de ieri(n.r. 20 februarie) am avut o întâlnire cu Ministrul Secretar de Stat Raed Arafat, i-am expus problema şi acesta va face o solicitare pentru modificarea contractului cadru pentru rambursarea acestor servicii pentru populaţie. Nici firmele private nu pot deconta aceste sume pentru că nu au temeiul legal. Sperăm, odată cu semnarea contractului cadru, această situaţie să fie soluţionată”.
Vom urmări îndeaproape subiectul şi vă vom ţine la curent cu ultimele noutăţi.
Lasa un raspuns