Poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019.
Și în cursul zilei de ieri polițiștii au acționat ferm pentru asigurarea climatului de siguranță în familie și crearea condițiilor de dezvoltare psihică și fizică normală a copiilor. A fost emis un nou ordin provizoriu de protecție, iar polițiștii din Marginea au dispus reținerea unui bărbat care a încălcat un astfel de ordin.
La 09.11.2019, ora 15.33, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 52 ani, din comuna Marginea cu privire la faptul că soțul ei a încălcat ordinul de protecție provizoriu emis împotriva sa, prin care a fost obligat să nu intre în contact cu ea și să păstreze o distanță de 100 de metri față de ea și de domiciliul situat în comuna Marginea, venind acasă sub influența băuturilor alcoolice și provocând scandal.
În cauză s-a stabilit anterior că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 54 ani, acesta fiind emis la 07.11.2019, ora 13.30 și fiind valabil până în 12.11.2019, ora 13.30, obligațiile lui fiind să nu intre în contact cu soția sa și să păstreze o distanță de 100 de metri față de aceasta și de domiciliu.
S-a întocmit dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,violență în familie”.
În jurul orei 15.30, bărbatul de 54 ani a încălcat măsurile dispuse prin ordinul provizoriu de protecție și a revenit la domiciliu, iar soția sa a sesizat polițiștii.
După administrarea probatoriului, prin ordonanță, s-a dispus reținerea suspectului pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu 09.11.2019, ora 20.50, până la 10.11.2019, ora 20.50.
S-a constituit escorta la nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea în vederea conducerii susnumitului și introducerii acestuia în Centrul de reținere și arest preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală și urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu”.
Tot ieri, Poliția mun. Vatra Dornei, a fost sesizată prin plângere scrisă de către o femeie de 47 ani, din mun. Vatra Dornei, despre faptul că în seara zilei precedente, în timp ce se afla la domiciliul părinților, a fost lovită cu palma peste față de fratele său, de 42 ani, localnic.
În urma verificărilor efectuate și a audierii părților s-a constatat faptul că în urma decesului ambilor părinți, reclamanta, cu acceptul celorlalți doi frați, a rămas să locuiască în apartament până la definitivarea documentelor privind masa succesorală.
La data de 08.11.2019, în jurul orei 23.30, femeia se afla în imobilul menționat, împreună cu fratele ei și încă două persoane cunoscute. La un moment dat, fratele acesteia, pe fondul consumului de alcool i-a spus persoanei vătămate că urmează să scoată apartamentul la vânzare, întrucât are mare nevoie de bani.
Femeia a refuzat să creadă cele spuse de fratele ei, menționând că părăsește apartamentul în momentul când primește suma de bani ce i se cuvine. În acest timp, bărbatul de 42 de ani s-a ridicat de la masă și i-a aplicat o palmă peste față surorii sale.
Victimei i s-au adus la cunoștință prevederile Legii nr. 217/2003 republicată, prin care are dreptul de a solicita emiterea unui ordin de protecție provizoriu, iar în urma completării formularului de evaluare a riscului, s-a emis ordinul de protecție provizoriu.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de „violență în familie”.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Lasa un raspuns