,,Ne întoarcem în timp!,, concluzia aparține celor de la ,,România curată,,. Asta pentru că după legea traseiștilor politici ce poartă marca Dragnea vine o nouă propunere legislativă a actualului șef al PSD. Este vorba despre Legea inițiată de Liviu Dragnea, ce prevede amenzi uriașe pentru cei ce se fac vinovați de „discriminare socială“. Proiectul a trecut, săptămâna trecută, în regim de viteză maximă, de prima cameră a Parlamentului – Senatul. Dacă va trece și de Camera Deputaților, ne vom întoarce în timpurile în care nu aveam voie să deschidem gura. Prin această lege, politicienii ne pun pumnul în gură și ne vor amenda cu sume care ar părea foarte mari chiar și în cele mai bogate țări din lume. Sub pretextul protejării minorităților, grupurilor și categoriilor sociale, legea ne va obliga la tăcere, la înăbușirea opiniilor. Deși nu toată legea este controversată, având și părți bune, anumite paragrafe sunt menite să blocheze în cel mai dur mod libera exprimare. Iată articolele ce impun cenzură, așa cum apar în proiectul de legea votat și de senatorul PSD, Neculai Bereanu.
Art. 19 – (1) Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social.
Art. 1. – d) Defăimare socială – fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social.
- c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilitați, boala cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.
Printre prevederile aparent oneste, politicienii au strecurat, desigur, și apartenența politică, pe care nu vom mai avea voie să o punem într-o situație de inferioritate. Cu alte cuvinte, dacă vom critica un partid politic, care poate fi încadrat la grup social, îl punem într-o situație ingrată în comparație cu celelale. Dacă totuși o facem, „curajul“ ne va costa între 1.000 de lei și 30.000 de lei atunci când „discriminăm social“ o persoană fizică. Dacă este vizată o persoană juridică, de exemplu un partid politic, amenda este între 2.000 de lei și 60.000 de lei. Asta în condițiile în care este extrem de neclar, din punct de vedere juridic, cum poate fi lezat un grup (sau o persoană juridică) în ansamblul lui.
· Cum a descoperit Senatul viteza votului extrem de rapid ?
Parcursul legislativ al acestei inițiative a fost extrem de rapid – Senatul, prima cameră sesizată, a adoptat-o în doar două săptămâni, în condițiile în care există proiecte de legi care ajung la termenul de adoptare tacită sau sunt amânate de pe o sesiune pe alta. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este cea decizională.
- Părțile bune ale inițiativei
Proiectul legislativ vizează înființarea unui departament special în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Prevede și obligația ca radioul și televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranței, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unitățile de învățământ să adopte un “plan anual pentru implementarea acțiunilor privind combaterea discriminarii”. Conform acestui proiect de lege, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sau anularea situației create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei sau “de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei”. Inițiatorul legii Liviu Dragnea susține în expunerea de motive că “propunerea legislativă are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umană și toleranța față de diferențele de grup”, fiind vizate trei domenii în care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educația, mass-media și activitatea funcționarilor din administrația publică locală și centrală.
Lasa un raspuns