Biserica „Sfânta Treime” din Suceava este o biserică ortodoxă ctitorită în anul 1851 de arhimandritul Filaret Scriban în localitatea Burdujeni-Sat (astăzi cartier aflat la periferia municipiului Suceava). Edificiul religios se află situat pe Strada 22 Decembrie nr. 185, în apropiere de ieșirea din oraș spre Adâncata și Dorohoi.
Arhitectura bisericii
Biserica „Sfânta Treime” este construită din piatră de carieră. Ea are formă de cruce și este compartimentată în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar. Deasupra pronaosului se află un turn-clopotniță.
Biserica Sfânta Treime din Suceava are un mini-muzeu ce păstrează fondul personal al familiei Scriban și anume: corespondență original (468 documente din arhiva familiei din perioada 1758–1881, printre care un hrisov din 1758, corespondența lui Neofit Scriban cu Mihail Kogălniceanu, mitropolitul Andrei Șaguna, Eftimie Murgu; manuscrise, cărți de cultură și veșmintele originale purtate de cei doi arhierei din familia Scriban; icoane realizate de pictorul Klladev, de origine rusă, care l-a inițiat în pictură pe Nicolae Grigorescu; o ladă metalică prevăzută cu un sistem de închidere format din nouă lacăte care se pot deschide doar cu o singură cheie, dintr-un singur loc. Aceasta ar fi fost folosită la transportarea de documente importante.
Deși încăperea în care sunt depozitate aceste obiecte nu are statut de muzeu, ea este securizată și beneficiază de ventilație naturală, pentru păstrarea în bune condiții a tuturor obiectelor vechi. În anul 2006, parohul Adrian Pârlac a realizat o inventariere a tuturor obiectelor de patrimoniu pe fișe, dar și pe suport electronic.
Astfel, o biserică ce pare a fi bine împământenită în linia de orizont a Burdujeniului are pentru comunitate, nu doar valoare spirituală, cât și istorică.
Biserica Sf. Treime Burdujeni
Oricine a trecut prin Burdujeni către Botoșani sau Adâncata a văzut Biserica Sf. Treime, însă puțini știu câte ceva despre pivotul comunității de dincolo de râul Suceava, comunitate veche de sute de ani.
Lasa un raspuns