Războiul dintre Ucraina și Rusia continuă aproape de granițele României, iar cele două state sunt în negocieri, după cum a anunțat chiar Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Va exista pace între Ucraina și Rusia sau războiul va continua până când unul dintre state se va declara învins?
Generalul (r.) Alexandru Grumaz, analist militar, a declarat pentru PS News că războiul dintre Ucraina și Rusia a devenit unul de uzură, iar pacea nu este posibilă în condițiile actuale, când există solicitări greu de acceptat. Actualele negocieri ar avea rolul doar de a distrage atenția Occidentului, precizează generalul.
„Rusia nu va renunța la ceea ce a ocupat. Nu poți să faci o înțelegere de pace atât timp cât una dintre părți nu renunță la ceea ce și-a propus și la aducerea pe masa negocierilor a unor lucruri imposibil de rezolvat, precum încălcarea suveranității de stat a Ucrainei. Este clar că odată ce ceri Crimeea, Donbasul, nu mai poți să faci acorduri de pace. Este clar că aceste acorduri de pace nu ajung la nicio finalitate, la ora actuală. Negocierile sunt o distragere a atenției Occidentului față de război. Practic, Rusia nu face altceva decât să distragă atenția Occidentului față de războiul din Ucraina.
Este un război de uzură, nu se va încheia. Următoarele două săptămâni sunt decisive pentru a creiona care este situația militară, operațională pe teritoriul Ucrainei, dar în rest războiul va continua, va fi un război de uzură. Deja în orașul Mariupol au apărut grupări de partizani, ale ucrainenilor, care luptă alături de Armata Ucrainei. Se conturează un război de lungă durată. Se va opri când una dintre părți va fi învinsă.
Există un exemplu pe care ni l-a dat istoria. Țările baltice au fost 40 de ani sub sovietici, după ce le-a ocupat Stalin, nu au fost niciodată recunoscute de americani și au avut guverne în exil, care au fost reluate după prăbușirea URSS-ului și au fost recunoscute de americani, deci guvernele s-au întors în țară. Este o situație care se poate întâmpla și în Ucraina. Guvernul să plece în exil, în cazul unei ocupări totale a Ucrainei”, a declarat generalul (r.) Alexandru Grumaz.
„Lecțiile războiului rece se vor aplica din nou”
Generalul avertizează că momentan există multe idei puse pe masa NATO, iar unele sunt chiar periculoase, precum cele privind zona „no-fly” deasupra Ucrainei. Alexandru Grumaz subliniază că abordarea actuală a Statelor Unite este o abordare corectă și NATO nu are nevoie să impună o nouă linie roșie deoarece există deja o linie roșie pentru Rusia: granița statelor NATO. Lecțiile războiului rece se vor aplica în acest conflict, iar SUA și Rusia vor căuta să evite un conflicte direct.
„Sunt foarte multe idei puse pe masă, și periculoase, referitoare la implicarea mai profundă a SUA și a NATO, precum o zonă de excludere a zborurilor deasupra Ucrainei sau o zonă sigură în Vestul Ucrainei. Sunt măsuri care dovedesc faptul că nu se cunosc chestiuni elementare, privind posibilitatea unei angajări a NATO în conflict. E foarte clar că nu trebuie să tragem o linie roșie care să-i indice lui Putin unde trebuie să înceteze agresiunea sa. Acea linie există, e granița NATO. Noi nu trebuie să venim să mai tragem încă o linie roșie.
Cea mai bună abordare este cea pe care deja Statele Unite, prin NATO, o au în acest moment: furnizarea de arme către Ucrainei, cu un număr mare de arme anti-tanc și anti-aeriene, inclusiv rachetele, dronele, sistemele de radar, echipamentele de comunicații.
Ce obiectiv au aliații NATO? Descurajarea viitoarei agresiunii rusești, prin demonstrarea unui cost mare pentru această invazie. Adică te costă mult ca să încerci să ataci statele NATO. Și al doilea, evitarea unui conflict direct. În timpul războiului rece, Statele Unite au rezistat Uniunii Sovietice în conflicte de proxy pe tot globul, fără a primi lovituri directe, este nevoie de același lucru. Lecțiile războiului rece se vor aplica din nou. Așa trebuie acționat, astfel încât să nu deschizi un front de confruntare directă între Rusia și NATO, ceea ce ar permite în final folosirea armelor nucleare”, a explicat analistul militar.
Alexandru Grumaz precizează că Armata Rusiei suferă foarte mult în acest conflict, iar folosirea unor mercenari în Ucraina este o tactică prin care rușii încearcă să scape de responsabilitate.
„Este inutilă deschiderea unui front în zona respectivă (n.r. Vestul Ucrainei), pentru că deja lucrurile merg foarte prost pe celelalte direcții. Planul lui Putin se pare că acum nu a supraviețuit contactului cu propriile sale trupe. Este o greșeală strategică majoră, combinată cu o prostie tactică fără precedent. După 4 săptămâni de la lansarea operațiunii militare, generalii săi nu și-au atins niciun obiectiv planificat. Avansurile pe toate fronturile au stagnat, nu au fost câștigate bătăi decisive. Rusia folosește tactici medievale, de asediu. Rusia nu a cucerit niciun oraș important. Dacă aduc rușii 12.000 de militari sirieni nu va schimba situația conflictului și nici grupurile astea private, tip Wagner. Nu schimbă soarta războiului, însă folosirea lor înseamnă sustragerea de la responsabilitate pentru agresiunile criminale împotriva ucrainenilor. Deci statul rus nu mai este vinovat de ce este vinovat în Ucraina, dă vina pe ceceni și grupul Wagner pentru atrocitățile care se comit acolo.
Armatele pot câștiga războaie doar dacă soldații lor sunt pregătiți să lupte, dacă moralul lor este ridicat, dacă sunt echipați corespunzător și bine antrenați. Dar cel mai important este ca soldații lor să creadă în ceva, în cauza lor, însă aici nu există așa ceva. Există o cauză pentru care luptă ucrainenii.
Specialiștii militari occidentali consideră că în Armata rusă se cultivă obediența, în detrimentul inițiativei, așa că fiecare soldat face exact ce i se spune. Deci este practic o mahmureală din epoca sovietică”, a conchis generalul Alexandru Grumaz, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns