Un medicament ieftin, folosit în mod obișnuit pentru tratarea astmului, poate ajuta oamenii să se recupereze mai repede după infecția cu Covid-19, arată rezultatele unui studiu din Marea Britanie.
Două pufuri de Budesonidă, de două ori pe zi, ar putea fi de un real ajutor pentru mulți dintre cei infectați și care prezintă simptome timpurii, a declarat echipa de cercetare a Universității din Oxford.
Potrivit acestora, medicamentul ar putea reduce internările în spital din cauza Covid-19.
Budesonida poate fi prescrisă de medicii de familie
NHS a anunțat deja că medicamentul poate fi prescris de medicii de familie să trateze infecția cu Covid-19 la pacienții care fac forme moderate de boală, scrie BBC.
În prezent, există puține opțiuni pentru tratarea persoanelor cu Covid care nu sunt internate în spital, în afară de paracetamol.
Acest medicament pentru astm, disponibil la scară largă, funcționează în plămâni, unde coronavirusul poate produce daune grave și ar putea îmbunătăți recuperarea pacienților cu risc.
Prof. Stephen Powis, director medical național al NHS Anglia, s-a declarat „încântat” de rezultatele studiului de până acum și a spus că medicii de familie îl pot prescrie pacienților.
Prof. Mona Bafadhel, care a fost implicat în procesul Principle condus de Oxford, a declarat că rezultatele sunt „ceva de care ar trebui să fim încântați”.
„Ajutăm pacientul cât mai mult posibil, cât mai devreme posibil – în comunitate”, a spus ea.
Persoanele care au inhalat Budesonidă s-au recuperat mai repede după infecția cu Covid-19
Peste 1.700 de persoane cu risc crescut de a se îmbolnăvi grav de Covid-19, toate având peste 50 de ani, au participat la studiul pentru testarea medicamentului.
În primele două săptămâni de simptome acasă, 751 au primit un inhalator care conține budesonidă pentru a fi folisit de două ori pe zi.
Acest grup sa recuperat de la Covid în medie cu trei zile mai devreme decât un alt grup care a primit îngrijire normală, adică odihnă și paracetamol.
Și o treime dintre cei care au luat budesonidă inhalată s-au recuperat în primele 14 zile de la utilizarea acesteia, comparativ cu mai puțin de un sfert din cei din celălalt grup.
Replicarea virală a coronavirusului, redusă prin inhalarea de Budesonidă
Acestea sunt rezultatele intermediare ale procesului până la sfârșitul lunii martie, care nu au fost încă evaluate de colegii sau publicate într-un jurnal.
Rezultatele finale ale studiului, care ar putea include mai multe date, sunt așteptate la sfârșitul lunii aprilie.
Budesonida, la fel ca și alți corticosteroizi care sunt inhalați în plămâni, „funcționează la locul virusului, unde este probabil să provoace cel mai mare efect și este cunoscut pe scară largă pentru a reduce inflamația”, a spus prof. Bafadhel.
Testele de laborator sugerează că medicamentul reduce și replicarea virală a virusului.
Sursa: Observatornews.ro
Lasa un raspuns