Parlamentarii au adoptat, recent, noi reglementări în ceea ce privește eliberarea noilor documente de identitate. Mai exact, buletinele electronice se vor elibera începând din 1 aprilie 2014, și nu din 1 iulie 2013, așa cum era prevăzut inițial.
Modificarea este cuprinsă de Legea nr. 235/2013 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidența persoanelor, actele de identitate ale cetățenilor români, precum și actele de rezidență ale cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rezidenți în România, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 442, din 19 iulie 2013, ce intră astăzi în vigoare.
„Până la data de 31 martie 2014 se va realiza o platformă-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărții electronice de identitate și punerea în circulație a cărții electronice de identitate și a cărții electronice de rezidență”, se arată în actul normativ publicat vineri. Aceasta în condițiile în care, inițial, platforma-pilot trebuia realizată până la 30 iunie 2013, iar eliberarea propriu-zisă a buletinelor urma să înceapă în 1 iulie 2013.
Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, cea care a propus amânarea termenului cu un an, și-a argumentat poziția explicând că noile buletine vor conține și date aferente cardului național de asigurări sociale de sănătate. „Introducerea funcționalității de card național de asigurări sociale de sănătate impune cu necesitate configurarea sistemului și proiectarea fluxurilor tehnice, astfel încât termenul stabilit trebuie reconsiderat”.
O altă noutate introdusă de Legea nr. 235/2013 se referă la punerea în circulație a cărților electronice de identitate. Concret, conform noilor dispoziții, punerea în circulație a cărții electronice de identitate se va realiza, în mod eșalonat, în termen de maxim 18 luni de la data emiterii primei cărți electronice de identitate (și nu 6 luni, cum se prevedea inițial), pe măsura asigurării cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor.
Lasa un raspuns