De sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, cu ocazia hramului satului Brăiești, din comuna Cornu Luncii, a fost dezvelit și sfințit bustul preotului Ioan Pohoață, cel care a fost primul preot şi primul învăţător al satului.

La eveniment au participat elevi ai școlii din Brăiești, localnici, dar și autorități locale, în frunte cu primarul Gheorghe Fron.
Ioan Pohoață (1864-1926) a reprezentat o personalitate a epocii sale, decorat fiind de Majestatea Sa Împăratul de la Viena cu distincția „Crucea de aur pentru merite, cu Coroană”, atârnată de panglica „Medaliei pentru vitejie” în semn de recunoştinţă pentru ţinuta lui patriotică şi vitejească în faţa duşmanului.
Potrivit „Cenaclul Pantazi”, Ioan Pohoață a fost paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din Suceava, iar în anul 1900 vine în satul natal, Brăieşti.

„Dacă până în 1900 parohia Brăieşti era arondată celei din Băişeşti, iar copiii mergeau la Şcoala din Băişeşti înfiinţată în 1883, din 1900 Ioan Pohoaţă devine parohul satului Brăieşti, iar anul următor, datorită demersurilor făcute pe lângă Administraţia austriacă de la Gura Humorului, va înfiinţa Şcoala care va funcţiona în casa parohială, el fiind şi învăţător alături de Ion Beuca şi Simion Cojocar. Biserica şi Şcoala au luptat pentru emanciparea românilor din Bucovina care se confrunta cu grave probleme de rutenizare şi germanizare.
Conform „Gazetei de Transilvania” din 9 mai 1909, preotul Ioan Pohoaţă a fost numit membru pe viaţă al „Societăţii Române Ortodoxe din Viena”.
Astfel, în zi de sărbătoare, fiind hramul satului Brăieşti, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, comunitatea noastră a adus un frumos omagiu prin dezvelirea bustului celui care a pus bazele luminării spirituale şi culturale a brăieştenilor şi nu numai.
Mulţumim sculptorului Gavril Pohoață și tuturor celor care au fost alături de noi”, a transmis „Cenaclul Pantazi”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.