Secretarul Camerei Deputaților, deputatul Pro România Cătălin Ioan Nechifor, consideră că PNL nu ar trebui să alarmeze pensionarii degeaba și ar trebui ca bugetul pentru 2020 să fie dezbătut în Parlament, nu prin asumarea răspunderii de către Guvern.
„PNL creează artificial o situație nepotrivită și pune pe jar milioane de oameni, de pensionari, despre care nu comunică decât ambiguu. Pentru că avem o lege care se aplică în viitor, și care are aplicabilitate și astăzi, și pe baza căreia pensionarii au așteptări. Iar acum mă uit la PNL că anunță vremuri grele pentru pensionari. Am auzit din partea domnilor Klaus Iohannis și Ludovic Orban că ei nu vor tăia pensiile, dar nu este suficient să nu le tai, asta însemnă că poți să le lași la fel.
Aici e o discuție mai lungă și vine de la începutul anului, când domnul Dragnea și domnul Iohannis au bătut palma și au acceptat această lege, cu o singură modificare, privind aplicabilitatea de la 1 septembrie. Această modificare a fost gândită de domnul Dragnea, care avea de gând să devină candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale. 1 septembrie era o data fantastică pentru PSD în care să arate că au dat ceva important pensionarilor, dar era vorba doar de patru luni. Pensia creștea de la 1100 de lei la 1260, semnificativ, dar ce faci cu celelalte luni, din ianuarie până în septembrie, iar aceea creștere era de 5%, fix cât inflația.
Mai făcuseră o proiecție pentru viitor, în septembrie 2020, și asta pentru că atunci ar fi fost o creștere mai semnificativă, pentru a atinge un bazin electoral important al PSD-ului. Cei de la PNL sunt în situația de a finanța această creștere de buget, iar dacă pentru anul în curs finanțarea este de 8 miliarde de lei, în 2020 va fi de 23 de miliarde de lei. Este o creștere importantă, care trebuie găsită în buget, iar variantele sunt: fie tai din altă parte, ceea ce deja face guvernul Orban, fie produci mai mulți bani făcând investiții, locuri de muncă, o legislație mai permisivă pe zona angajării forței de muncă”, a afirmat liderul PRO România.
Nechifor a spus că dacă bugetul va fi adoptat prin asumare se înlătură o cutumă, iar într-o bună zi, PNL va fi din nou în opoziție și atunci va avea de suferit.
„Văd că și aici PNL-iștii greșesc foarte mult și îmi fac datoria să-i atenționez că deja au călcat în picioare câteva cutume. Au călcat în picioare câteva metode prin care Parlamentul funcționa în trecut și mă tem că această tentație a lor de a purta tăvălugul, și de a trece pe repede înainte ceea ce își doresc, nu e benefică, pentru că într-o bună zi PNL va fi din nou în opoziție și atunci se vor trezi cu aceeași problemă pe care astăzi o generează, făcută de ceilalți la rândul lor, pe baza unui precedent. Dacă un Parlament acceptă ca Guvernul să vină să-și asume răspunderea pe buget înseamnă că așa va fi de acum înainte. Mi-aș dori ca în Parlament să avem și o descărcare bugetară, adică să fie proiectul complet: dai bani, îi folosesc cei de la Guvern, îi cheltuie, îi produc și vin și explică ce au făcut, dar nici măcar dezbaterea bugetelor să nu mai fie în Parlament? Nici măcar posibilitatea de a îndrepta greșeli omenești pe care orice Guvern le-a făcut? Am văzut multe bugete la viața mea și întotdeauna au fost greșeli și erori materiale care au trebuit să fie corectate prin amendamente. Tu vii cu legea la asumare și pornești cu greșeli? Dă-ți măcar ție șansa să poți corecta câteva chestiuni”, a declarat deputatul sucevean.
Cătălin Nechifor crede că Parlamentul ar trebui să se întâlnească în luna ianuarie pentru a dezbate într-o sesiune extraordinară bugetul pe anul 2020.
„Ei au obligația să poarte discuții, să negocieze, să facă unele compromisuri, să accepte alte păreri și cred că asta e normalitatea. Normalitatea nu a fost nici pe vremea PSD, USL sau PDL în trecut, când galopau prin Parlament cu 60% din voturi și duceau tăvălugul, duceau orice decizie la finalizare. Insist foarte mult, chiar dacă le stricăm cumva planurile de vacanță celor care guvernează, să vină să adopte bugetul în Parlament într-o sesiune extraordinară, așa cum s-a mai întâmplat cu alte ocazii, tihnit, în ianuarie. Să avem o dezbatere parlamentară, să avem dezbatere în comisii, să avem vot final și amendamente și speranța ca domnul Iohannis să își promulge legea, deoarece anul acesta bugetul a fost întors, fiind adoptat în localități în luna aprilie. Toată lumea așteaptă bugetul, să își facă calcule, proiecte etc ”, a arătat secretarul Camerei Deputaților.
Liderul Pro România a mai atras atenția că există riscul ca Legea bugetului de stat adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului să fie declarată neconstituțională. Nechifor s-a întrebat ce se va întâmpla dacă această lege va fi declarată neconstituțională pentru modul în care a fost adoptată.
„Există un risc uriaș. Nu putem ști acum ce va răspunde CCR la un eventual atac al acestei asumări a bugetului în Parlament și s-ar putea să ne trezim prin ianuarie că bugetul a fost adoptat ilegal și am porni foarte rău anul 2020. Abia acel moment ar fi catastrofal: să mergi cu o variantă, să o anunți public și să constați că lucrurile sunt făcute ilegal. Întrebarea va fi cine ar putea răspunde atunci? E greu de găsit un vinovat, dar Parlamentul nu trebuie să cedeze acest prerogativ. Parlamentul, dacă vrea să fie respectat, dacă vrea să fie recunoscut, trebuie să-și arate rolul, menirea, forța, importanța și să demonstrăm că Guvernul este subordonat Parlamentului în integralitate, chiar dacă o anumită majoritate e subordonată guvernării. E un sfat cât se poate de bun pe care îl dau din experiență și PNL are un moment acum fabulos să demonstreze că a înțeles ceva. Dacă nu, s-ar putea ca anul viitor să avem mari surprize în plan electoral”, a mai spus Nechifor.
Lasa un raspuns