Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, susține că militarii români sunt pregătiţi pentru astfel de riscuri, precum un eventual atac chimic din partea Rusiei. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Vasile Dîncu a ținut să sublinieze, însă, că în acest moment nu există date precise că zona NATO ar putea să aibă vreun atac chimic. Nu am declanșat o pregătire masivă pentru asta, spune ministrul Apărării.

Referitor la pregătirea populației României pentru un atac chimic, Dîncu a precizat că există planuri care sunt gestionate mai degrabă de Ministerul de Interne, iar acestea sunt legate de adăposturi, măști, protecție.

„Președintele Biden a anunțat că există o echipă, în cadrul NATO și SUA, care se ocupă de strategia de răspuns în cazul posibilității unui război chimic sau a unui război nuclear. În acest moment, nu există date precise că zona NATO ar putea să aibă vreun atac chimic. Sigură că nici noi nu am declanșat la nivel național vreo pregătire pentru că nu suntem nici într-o sare de alertă, nici de urgență. Nu am declanșat o pregătire masivă pentru asta. Vedem planurile NATO și lucrăm în armonie cu ce se întâmplă, în funcțiile de informațiile care există ne racordăm la un plan care există. Unitățile noastre militare sunt pregătite pentru posibilitatea aceasta și încă de câteva săptămâni am discutat despre activarea unităților care se ocupă de răspuns și apărarea în domeniul chimic. Acest lucru se întâmplă la nivel militar. La nivelul apărării civile există planuri care sunt gestionate cred că mai degrabă de Ministerul de Interne, sigur și cu Ministerul Apărării, iar aceste planuri sunt legate de adăposturi, măști, protecție”, a explicat ministrul Vasile Dîncu, la Puterea Știrilor.

„Este bine să fim precauți, dar nu este cazul să ne panicăm”

„Nu este cazul în acest moment să facem exerciții în acest sens pentru că nu avem date că există un pericol. Dar este bine să fim precauți. Toate elementele care țin de un posibil conflict se află pe strategia pe care NATO o face și avem și noi propria strategie de apărare care este foarte precisă și se referă la toate tipurile de agresiuni posibile. Evident că în acest moment activăm doar ceea ce este necesar, pe baza datelor concrete care există. Nu este cazul să ne panicăm și nici nu trebuie să căutăm alte mijloace de protecție personală, cum s-a întâmplat cu iodul. Este important să ai pastile, dar este la fel de important să nu le folosești decât atunci când este cazul, să nu le folosești decât la sfatul medicului”, a continuat acesta, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.