Sorin Popovici, candidatul PSD la funcția de primar al orașului Siret ridică destul de multe semne de întrebare chiar și la o primă analiză a datelor cu caracter public aflate la îndemâna tuturor. Tot mai multe semne de întrebare i-au ridicat și Agenției Naționale de Integritate (ANI), candidatul social-democraților fiind cercetat pentru fals în declarația de avere și neconcordanțe între venituri și cheltuieli. Este știut faptul că Declarația de Avere este un act public, iar inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate în aceasta atrag răspunderea penală a persoanei care o depune.
Acest articol are la bază declarația de avere depusă de Popovici Sorin la Secretariatul General al Guvernului în data de 05.06.2018, pe vremea când ocupa funcția de consilier guvernamental în Guvernul Dăncilă. Această declarație este un document public și poate fi consultată pe pagina web a Secretariatului General al Guvernului.
Sorin Popovici, candidatul PSD la funcția de primar al orașului Siret, la alegerile din 2020, a ocupat în anul 2018 funcția de consilier guvernamental în cadrul guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ca orice angajat al guvernului, a depus, conform legii, o declarație de avere în care au fost trecute toate proprietățile, toate veniturile obținute în ultimul an fiscal încheiat, precum și toate datoriile. Această declarație conține, se pare, o serie de date false și neconcordanțe, care sunt verificate de Agenția Națională de Integritate (ANI).
Sorin Popovici declară un credit de 1.084.000 lei (aproape 11 miliarde in lei vechi), deși veniturile nu-i permit să-l plătească. Creditul este menționat în declarația de avere la Cap. V – Datorii.
Cea mai interesantă informație pe care ne-o oferă declarația de avere a lui Sorin Popovici este faptul că în anul 2018 avea un credit de aproape 1,1 milioane de lei noi. Este de fapt o refinanțare a unuia sau mai multor credite mai vechi. Acest credit a fost angajat în anul 2016, iar anul scadent este 2023. Deci Sorin Popovici avea la dispoziție 7 ani să-l achite.
Dacă facem un calcul aritmetic simplu, constatăm că numai rata este de 154.857 lei / an fără a mai lua în calcul și dobânda.
Pe de altă parte, toate veniturile anuale declarate ca fiind încasate de familia lui Sorin Popovici se cifrează la 137.950 lei. Din aceștia, 97.200 de lei (aproape 1 miliard de lei vechi) reprezintă suma anuală încasată ca pensie de Sorin Popovici. În declarația de avere, în dreptul acestei sume este scris eronat pensie lunară (o fi vrut să impresioneze pe cineva pe la Guvern?). Veniturile se regăsesc în declarația de avere la Cap. VII – Venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie.
Revenind la aritmetică, vom constata că veniturile anuale ale întregii familii nu ajung să acopere nici măcar ratele creditului angajat de Sorin Popovici, fără a mai lua în calcul dobânda și cheltuielile curente necesare traiului de zi cu zi. Numai pentru a plăti ratele pe un an ale acestui credit, Sorin Popovici are nevoie de încă 16.907 lei (adică 160 milioane lei vechi).
Este un credit astronomic pentru o persoană fizică. Probabil nici măcar o firmă din Siret nu-și permite un astfel de credit. Dar în declarația de avere depusă de Sorin Popovici acest credit apare trecut clar, cu cifre lizibile și cu marcare prin puncte despărțitoare. Mai ceva ca la școală.
Involuntar apare întrebarea ce a făcut Sorin Popovici cu acest credit, dar nu asta contează. Este interesant cum reușește să-l plătească. Are sau nu are Sorin Popovici alte surse de venit care să-i permită plata creditului? Dacă are, de ce nu le declară, știind foarte bine că această omisiune îl poate costa penal? Sunt cumva venituri ilicite și nu pot fi declarate? Dacă nu are alte surse de venit, de unde speră să scoată bani pentru plata acestui credit?
PROBLEME ȘI CU LOCUINȚA CANDIDATULUI PSD
Sorin Popovici a trecut în declarația de avere casa mamei sale ca și cum ar fi casa sa. Propria casă nu apare însă în această declarație. De ce își ascunde candidatul PSD propria casă, chiar cu riscul de a răspunde penal?
În declarația de avere, la Cap I – Bunuri imobile, Sorin Popovici declară că are o casă cu suprafața de 169 mp, situată pe str. 9 Mai, nr. 45 A. Aceasta este însă casa mamei sale. Casa pe care o are în mod real în proprietate Sorin Popovici este situată pe str. 9 Mai, nr. 52 A, iar suprafața totală a clădirii este de 305 mp.
Cu siguranță, candidatul PSD știe care este casa lui și unde este situată. Nu este o eroare făcută din neștiință. Ceea ce a făcut Sorin Popovici se numește fals în declarații și intră sub incidența legislației penale. Chiar și formularul declarației de avere menționează că furnizarea de date inexacte sau incomplete atrage răspunderea penală, iar cel care o depune semnează că a luat la cunoștință.
În plus, la capitolul terenuri din declarația de avere depusă de Sorin Popovici, rubrica este goală. Acesta declară că nu are niciun teren, dar are casă. De parcă această casă ar sta în aer, nu pe un teren. Și aici avem un fals în declarații pentru că are terenul de sub casă. De ce oare nu declară terenul? Nu cumva pentru a îngreuna identificarea locului unde este construită casa?
În acest caz apare întrebarea logică: de ce candidatul PSD Siret își ascunde casa, chiar cu riscul de a răspunde penal?
Cu ceva ani în urmă, casa lui Sorin Popovici, cea adevărată situată pe str. 9 Mai, nr. 52A, a făcut obiectul unui proces de ilicit. Acesta a fost reclamat, se pare chiar de către unii colegi de serviciu, pe motiv că veniturile obținute nu-i permiteau construirea acestei case. În instanță Sorin Popovici a spus că și-a construit casa apelând la împrumuturi de la prieteni și a încercat să aducă martori. Se pare însă că singura persoană care a fost dispusă să depună mărturie la tribunal în favoarea lui Sorin Popovici a fost actualul viceprimar al orașului Siret, Dan Sauciuc, care l-a împrumutat la acea vreme cu 300 de USD. Cu această sumă nu poți face o casă, dar până la urmă candidatul PSD a scăpat cumva fără pedeapsă.
Și totuși, de ce își ascunde Sorin Popovici, candidatul PSD Siret casa? Au rămas în urmă niște probleme nerezolvate legate de această casă? Mai există oare motive pentru care Sorin Popovici ar putea fi tras la răspundere cu privire la această casă? Sunt cumva motive legate chiar de modul în care a fost construită această casă, așa cum au afirmat cu mulți ani în urmă colegii săi de serviciu care l-au reclamat pentru ilicit?
Declarația de avere depusă de Sorin Popovici în anul 2018 naște extrem de multe semne de întrebare cu privire la proprietățile și veniturile acestuia. Unele informații sunt aproape incredibile și din acest motiv vă invităm chiar să le verificați. Această declarație de avere este un document public, este postată pe pagina web a Secretariatului General al Guvernului și poate fi consultată de orice persoană interesată. O puteți descărca urmând linkul:
https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/07/3917_DA_din_5433.pdf
Contactat telefonic de către un reporter al SuceavaLive, candidatul PSD, Sorin Popovici, a declarat că împrumutul său a fost, de fapt, de 1 miliard de lei vechi, sfidând cu bună știință inteligența și funcțiile vizuale ale celor care citesc declarația sa care este publică!
De asemenea, acesta a mai spus că nu are nimic de ascuns și că tot ce a realizat în viață a fost prin munca palmelor bătătorite. Pentru a fi convingător, Sorin Popovici a spus că a mâncat și pâine cu dulceață în ziua de Paște.
La final, candidatul PSD a anunțat reporterul că l-a înregistrat acesta fiind, din nou, un fapt ilegal, atâta vreme cât reporterul nu și-a dat acordul în acest sens.
Felicitări, PSD!
Lasa un raspuns