Ceaşca de cafea băută dimineaţă sau la prânz, poate avea efecte uimitoare asupra sănătăţii. Băută cu moderație, în concordanță cu ritmul specific al corpului nostru, cafeaua este un aliment minune.

Iată o listă cu cele mai importante beneficii ale cafelei:

  1. Sporeşte atenţia şi te binedispune!

Studiile specialiştilor au descoperit că, o doză medie de cafea consumată zilnic stimulează atenţia, timpul de reacţie, memoria şi capacitatea de judecată de-a lungul zilei. În plus, cafeaua conţine proteine, lipide şi carbohidraţi şi stimulează producţia de serotonină, adică hormonul fericirii.

  1. Previne diabetul şi bolile cardiovasculare!

Cofeina pare a fi ingredientul minune care stopează debutul diabetului de tip 1 şi 2, la fel şi acidul calorgenic conţinut tot de cafea. Cafeaua îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi influenţează depozitul de adipocite, care luptă şi ele împotriva diabetului. Antioxidanţii conţinuţi de cafea împiedica distrugerea celulelor şi implicit, previn apariţia multor boli, printre care şi cele cardiovasculare. Totuşi, dacă limita de 2-3 ceşti pe zi este depăşită, muşchiul inimii poate fi foarte afectat, aşa ca graniţa dintre sănătate şi boală este destul de subţire.

  1. Previne cancerul!

Din ce în ce mai multe studii despre cafea ajung la concluzia că, aceasta băutură aromată poate da o mână de ajutor în prevenirea cancerului mamar, hepatic, de colon, cranian şi al corzilor vocale. Băutorii de cafea care consumă 2-3 ceşti medii de cafea pe zi se pun la adăpost de consecinţele nefaste ale cancerului, deoarece cafeaua conţine antioxidanţi, esenţiali în lupta împotriva cancerului.

  1. Relaxează femeile gravide!

Mitul că femeile gravide, pe perioada celor nouă luni de sarcină, nu au voie să bea cafea a fost demontat. Într-adevăr, pentru mult timp medicii au interzis gravidelor consumul de alimente ce conţin cofeină, pe motiv că, cofeină se transmite bebeluşului prin placenta şi poate provoca dezlipirea placentei, avort spontan, dezvoltarea incompletă a fătului, retard mintal al bebeluşului sau ADHD. Toate acestea sunt posibile, însă doar în cazul unui consum ridicat de cofeină. Noile cercetări au stabilit că, un consum moderat de cofeină nu poate face rău gravidei sau bebeluşului. În timpul celor nouă luni de sarcină, se poate consuma zilnic orice dintre: 200 ml cafea, 200 ml ceai sau 6 tablete de ciocolată.

  1. Ajută digestia şi procesul de slăbire!

O ceaşcă de cafea băută după ce consumi alimente grele stimulează secreţia de salivă şi suc gastric şi înlesneşte tranzitul intestinal, astfel că alimentele sunt mai uşor de digerat. În plus, cafeaua ne ajută să pierdem în greutate şi asta nu doar datorită faptului că este un bun diuretic şi stimulează activitatea aparatului excretor, ci şi pentru că se ard în jur de 350 calorii prin consumul a 2 ceşti de cafea zilnic.

  1. Stimulează activitatea fizică intensă!

Cafeaua întăreşte temporar musculatura, luptă cu oboseala şi ajută organismul să transforme grăsimile în energie, în timp ce zahărul este păstrat în ţesuturi pentru a fi folosit atunci când corpul simte mai mult nevoia.

  1. Alungă migrenele şi respiraţia grea!

În doze moderate, cofeina relaxează muşchii toracelui şi le sporeşte mobilitatea, astfel că respiraţia devine mult mai uşoară. Acesta este unul dintre motivele pentru care li se recomandă bolnavilor de astm o ceaşcă cu cafea zilnic. Cafeaua ne scapă şi de o durere puternică de cap, deoarece are proprietatea de a dilata vasele de sânge.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.