O echipă de tineri italieni s-a implicat, timp de o săptămână, în activități de voluntariat la Centrul Social de zi Maria Ward, din Rădăuți. Cei 12 cercetași (Scout International) cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani, însoțiți de 2 lideri seniori și un preot catolic, au venit la Rădăuți, tocmai din Bagnocavallo, regiunea Emilia Romagna, pentru a derula un program educativ pentru copiii care vin la Centrul Social de zi Maria Ward.
Program plin de activități educative și recreative
Tinerii au venit din Italia cu un program deja stabilit pentru copii și, la sfârșitul fiecărei zile, organizatorii au tras concluzii despre ce pot face mai bine pentru următoarea zi. Activitățile s-au concentrat pe activități sportive, jocuri educative și lucru manual, inclusiv construcția de instrumente muzicale sau gătitul împreună.
,,Știam că e vacanță, și că la Centrul Social de zi Maria Ward vor fi aproximativ 30-35 de copii acum. Am lucrat dar ne-am și jucat foarte mult. Și după atâta creație și sport, ni s-a făcut foame așa că am făcut și pizza împreună. Noi, voluntarii, am gătit pentru copii în mai multe rânduri – paste cu legume, paste Bolognese, minestrone, tort de morcovi, cremă de zahar ars, ce ne-am priceput mai bine. Și le-a plăcut”, a spus Erico, unul din voluntari.
Pe lângă programul petrecut alături de copii, cercetașii au dat o mână de ajutor și la muncile din grădina centrului: au curățat straturile, au recoltat roșii, morcovi, varză, ceapă și altele. Au lucrat și la un gard pentru împrejmuire dar s-au ocupat și de pregătirea legumelor pentru conserve.
Însoțiți de sora Felicitas Butacu, coordonatoarea centrului, italienii au avut ocazia să viziteze și câteva din familiile copiilor: „Am fost impresionați de faptul că Centrul Maria Ward oferă și haine, mâncare și pachete pentru familiile copiilor, nu se preocupă doar de cei mici. Implicarea merge mai departe. Totul se face cu sens, responsabilitate și căldură”, e opinia comună a tuturor voluntarilor.
Timp de o săptămână, tinerii cercetași au dat o mână de ajutor și vor duce mai departe, în comunitatea lor, vestea despre lucrurile bune care se pot face pentru a lăsa în urmă o societate mai bună.
Cum au aflat cercetașii despre Rădăuți
Anna Rossi, o tânără italiancă de 28 de ani, este cea care a povestit prietenilor ei cercetași despre centrul din Rădăuți și i-a încurajat să vină să facă voluntariat aici, însă legăturile sale cu țara noastră au o istorie îndelungată: Prin 1997, tata a venit la Rădăuți să își salute prietenii, dar a văzut mulți copii săraci și a decis să inițieze o cantină socială. Apoi a început să ajute familii,dar, în timp, îi era greu să gestioneze lucrurile de la distanță, din Italia, și a apelat la surorile de la Congregatio Jesu ca să ajute îndeaproape și mai bine dar și mai multe familii. Așa s-a născut Geppetto, un centru social de zi pentru copii unde se oferea suport pentru cei mici. Apoi centrul a crescut și la fel și nevoile acestuia. Ca să fie un loc mai potrivit pentru toate aceste activități, era nevoie de o clădire mai mare și modernă. Conducerea a reușit să atragă finanțare de la Holzindustrie Schweighofer, iar Centrul Geppetto și-a schimbat numele în Centrul Maria Ward. Copiii au acum o casă nouă pe timp de zi, un spațiu suficient în care să primească ajutor pe toate planurile, să învețe dar și să se joace. E un loc de care eu si familia mea suntem atașați foarte mult. Anul trecut le-am spus prietenilor mei de la Cercetași să vină aici la centru. Și ei au spus: <<hai să venim la Rădăuți!>> Și iată că au venit.
Cel mai important e ca atunci când se vor întoarce acasă, în Italia, vor vorbi despre lucrurile frumoase care se întâmplă aici, și poate și la rândul lor, ceilalți vor veni să ajute. De exemplu, toți suntem impresionați că aici, copiii socializează între ei, chiar interacționează, au energie să alerge și se bucură de activitățile împreună, în aer liber. La noi, în Italia stau mai mult pe calculatoare și tablete și nici când merg la piscină să înoate nu mai socializează. La capătul liniei de înot, pe margine, îi așteaptă tableta…”
Despre săptămâna voluntarilor italieni la Maria Ward, sora Felicitas Butacu ne împărtășește câteva gânduri
,,Copiii care vin la centru primesc nu doar asistență specializată ci se bucură și de atenția voluntarilor, fie din străinătate, fie din Rădăuți și din împrejurimi. Doar anul acesta au fost 4 grupuri de voluntari din afară. Interacțiunea cu oameni din alte țări, din diverse medii și de diferite vârste îi ajută să se dezvolte din punct de vedere social și capătă noi perspective pentru viitor.
În săptămâna ce a trecut, între voluntarii noștri din Italia și copiii care au venit la centru s-a închegat rapid o legătură și s-au legat prietenii. La început au comunicat mai greu dar cu ajutorul gesturilor, cu un mini-dicționar improvizat și prin mimică, limba a devenit un aspect secundar. Copiii au înțeles că voluntarii au venit aici pentru ei și s-au bucurat pe deplin de atenția primită. Ei știu că aici, la centru, au parte de ajutor pentru a depăși dificultățile prin care trec și pentru a avea un viitor mai bun.”
Despre Centrul Social de zi Maria Ward
La Centrul Social de zi Maria Ward, la Rădăuți, sub coordonarea surorilor din Congregatio Jesu, a personalului angajat specializat cărora li se alătură elevi şi profesori voluntari, se oferă ajutor pentru copiii proveniți din familii cu posibilități reduse. Cei mici beneficiază de ajutor la efectuarea temelor şi a sarcinilor şcolare, primesc rechizite, un supliment alimentar zilnic şi ocazional un pachet alimentar pentru familie; educaţie igienico-sanitară şi materiale de igienă personală; asistenţă medicală şi suport financiar pentru achiziţionarea tratamentului medical; orientare profesională şi asistenţă socială acordată familiilor lor; programe cultural-educative şi activităţi de formare civică cu caracter ecologic; logoterapie, terapie şi consiliere social. Activitățile se derulează, din 2014, într-un spațiu modern, o clădire nouă cu diverse facilități ce a fost construită într-un singur an, prin sprijinul Holzindustrie Schweighofer.
Lasa un raspuns