Comuna suceveană Iaslovăț face parte din categoria celor care, de-a lungul anilor, au fost administrate gospodărește, iar astăzi se bucură de investiții importante, dar și de un ambient curat și liniștit.
Au trecut ani buni de când la cârma localității se află Ion Cotoară, un om iubitor de fapte, mai puțin de cuvinte grandioase, pentru care oamenii reprezintă cea mai de preţ resursă pe care s-a bazat evoluția localității.
Edilul nu se plânge nici de vremurile grele, nici de resursele financiare ce i s-au cuvenit de la centru și spune că a avut un an normal, în care oamenii și-au achitat taxele și impozitele în proporție de 90%, iar lucrările și planurile au fost duse la îndeplinire.
Astfel, doar din buget local în comuna Iaslovăț a fost construit un Dispensar Uman în cadrul căruia funcționează și o farmacie, dar și un cabinet stomatologic. Unitatea medicală are și medic de familie, ceea ce reprezintă un mare plus pentru comunitate.
La capitolul infrastructură rutieră a fost mult de muncă și încă mai este. Comuna deține o rețea de 60 de km de drum comunal, ce este modernizată astăzi în proporție de 70%.
Chiar și în acest mandat al edilului s-au adus îmbunătățiri drumurilor din zona în care s-au construit case noi, iar în execuție se află un proiect mai mare, prin PNDL 2, ce prevede modernizarea a 2,7 km de drum. Acesta este executat în proporție de 80%.
De asemenea, tot din buget local s-a demarat procedura pentru construirea unui sediu modern al Primăriei.
Acest proiect se află în etapa de licitație, iar edilul speră ca până la finalul anului să se afle numele constructorului.
„Valoarea proiectului este de 2, 7 milioane lei, iar în acest proiect, pe lângă banii de la buget local, ne vom ajuta și de un împrumut. Cred că un sediu al Primărie trebuie să fie deosebit pentru că arată respectul față de oameni. Am considerat că este un moment bun pentru această investiție, pentru că, la fel ca și într-o gospodărie, și într-o comună, lucrurile se iau în ordinea priorităților”, a spus primarul Cotoară.
De altfel, în execuție se află și proiectul de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare.
Alimentarea cu apă este executată în proporție de 70%, iar canalizarea 85%.
La capitolul Educație mai trebuie bifată Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Iaslovăț.
Aici au fost modernizate deja grupurile sanitare, iar în prezent edilul caută sursă de finanțare pentru ca această unitate să fie reabilitată și extinsă la mansardă.
Pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, primarul Cotoară a depus un proiect pentru modernizare a 5,6 km de drum, iar prin Grupul de Acțiune Locală se va achiziționa un utilaj care să fie folosit în gospodărirea comunei.
„Mai avem, împreună cu localitățile din Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, proiectul de aducțiune de gaz. Suntem în grafic cu procedurile, iar pentru comuna Iaslovăț acest proiect va însemna 16 km de conductă distribuție gaz și peste 850 de familii racordate. Este un proiect așteptat pe care dorim să îl ducem la bun sfârșit”, a spus edilul.
Comuna Iaslovăț rămâne un loc care se dezvoltă inteligent, cu respect pentru tot ceea ce înseamnă tradiţii şi identitate rurală.
Lasa un raspuns