Joi, 16 septembrie, în Sala de evenimente a restaurantului „Polul Nord”, satul Falcău, comuna Brodina, a avut loc lansarea albumului „Chipuri de Huțuli – Mărturii ale vremurilor trecute”, semnat de tânărul etnograf Petru Paul Torac, consilier în cadrul compartimentului de cultură al Primăriei Brodina.

Petru Paul Torac a publicat  acest album la Editura Istros a Muzeului Brăilei ,,Carol I”, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina.

Albumul „Chipuri de Huțuli – Mărturii ale vremurilor trecute” prezintă fotografii deosebite cu huțuli îmbrăcați în straie tradiționale și își începe povestea cu patru fotografii de la sfârșit de secol XIX, realizate de O. Galter la Seletin (satele comunei Brodina au aparținut de comuna Seletin, apoi își urmează periplul într-o oarecare ordine cronologică, printer chipurile huțulilor ce și-au dus veacul prin munții și obcina Brodinei. Indiferent de straiele pe care le poartă în fotografii, fie straiele huțule, cele militare sau altele, ei rămân acei oameni ai munților, misterioși și vrednici, cărora li se oglindește sufletul frumos pe chipuri. Odată cu realizarea acestui album, aceste chipuri de huțuli nu vor fi date uitării, ci vor dăinui, iar generațiile viitoare le vor păstra ca pe niște icoane ale timpului

„Fascinat fiind de vremurile din trecut și dintr-un dor nestins de nemurire am scotocit prin cuferele cu amintiri ale huțulilor din satele comunei noastre și am găsit și scos la lumină chipuri ce urmau a fi uitate pentru totdeauna: chipuri de oameni care și-au trăit viețile frumos, în rânduială și cu frică de Dumnezeu. Ca o icoană a timpului trecut, fotografia răzbate peste veacuri aducând aminte generațiilor de astăzi de frumusețea pe care au trăit-o înaintașii noștri, a straielor populare și a vremurilor de altădată.

Îi mulțumesc Lui Dumnezeu pentru că a rânduit să mă nasc la Brodina, în mirificul tărâm dintre păduri, unde-și duc veacul de sute de ani huțulii, acești oameni ai munților, misterioși și discreți, harnici și credincioși.

Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că, iată, v-a adunat laolaltă pe toți cei ce iubiți frumosul, ca împreună să cinstim memoria înaintașilor noștri și cum altfel decât păstrându-le ca pe o comoară frumoasele chipuri așternute pe hârtie.

Se spune că sensul vieții e să-ți găsești darul, iar scopul vieții e să-l dăruiești! Eu astăzi mi-am atins scopul”, a declarat tânărul etnograf Petru Paul Torac, consilier în cadrul compartimentului de cultură al Primăriei Brodina.

La evenimentul organizat de Primăria comunei Brodina, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina și moderat de tezaurul uman viu Casian Balabasciuc au luat parte artiști consacrați ai folclorului românesc, respectiv Sorin Filip – directorul Centrului Cultural Bucovina, Gabriela Teișanu, Alexandru Brădățan, Grigore Gherman, Iustina Irimia, Mihai Hrincescu și Paul Ananie, care l-au felicitat pe bunul lor prieten Paul Torac pentru realizarea acestui album, care a venit ca o încununare a muncii lui Paul de mulți ani.

„Vreau să îl felicit pe acest tânăr pentru tot ceea ce face, dar și pe părinții și familia lui care au sădit în el dragostea pentru lucruri frumoase. Albumul „Chipuri de Huțuli – Mărturii ale vremurilor trecute” este, va fi și va rămâne o carte document, pot spune, închinată huțulilor”, a transmis artistul Sorin Filip, managerul Centrului Cultural Bucovina.

Este cunoscut faptul că Paul Torac este un promotor al etniei huțule pe care, atât de frumos, o reprezintă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.