Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţă miercuri cinci ”măsuri de protecţie a consumatorilor şi întreprinderilor vulnerabile, care să-i ajute să se adapteze” ”preţurilor astronomice” ale electricităţii şi ”volatilităţii pieţelor” şi acuză Rusia de ”manipularea pieţelor energiei” şi de faptul că este un ”furnizor de neîncredere”, potrivit unui comunicat CE.
„Ne confruntăm cu o situaţie extraordinară, din cauză că Rusia este un furnizor de neîncredere şi ne manipulează pieţele energiei”, acuză şefa Comisiei.
„Unitatea şi solidaritatea noastre ne vor asigura că vom învinge”, avertizează ea.
Von der Leyen dă asigrări că CE a crescut nivelul pregătirii şi că a slăbit ”strânsoarea Rusiei asupra aprovizionării energetice” a Uniunii Europene (UE) prin ”reducerea cererii”, care a permis ca nivelul ”stocurilor comune” să atingă 82%. Oficialul european anunţă că UE şi-a crescut nivelul livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, Norvegia, Algeria, Azerbaidjan şi alte ţări, diversificându-şi astfel aprovizionarea.
Norvegia livrează UE un volum de gaze naturale mai mare decât Rusia, anunţă von der Leyen. De asemenea, UE realizează în prezent ”investiţii masive” în energii regenerabile în Uniune, prin programul ”RePowerEU”.
Însă ”manipularea pieţelor gazelor naturale” de către Rusia a condus la scumpiri pe piaţa electricităţii, acuză ea. „Ne confruntăm cu preţuri astronomice la electricitate la gospodării şi întreprinderi şi cu o volatilitate uriaşă a pieţei”, denunţă ea, anunţând un set de cinci măsuri care să ”protejeze consumatorii şi întreprinderle vulnerabili şi să-i ajute să se adapteze”.
Prima măsură constă într-o ţintă de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf – ”economii inteligente de energie electrică” (”Smart Savings of Electricity”) -, iar Von der Leyen anunţă că Bruxellesul va ajuta statele membre UE în acest sens.
”Ceea ce s-a schimbat este că energia globală este rară. Asta îndeamnă la o reducere inteligentă a cererii. Avem nevoie de o strategie care să aplatizeze vârfurile (de consum) care determină preţul electricităţii”, explică ea.
A doua măsură constă în plafonarea veniturilor întreprinderilor care produc energie cu costuri mici.
Având în vedere că sursele de energie cu emisii mici de carbon ”obţin venituri neaşteptate”, care nu reflectă costurtile de producţie, ”a venit timpul ca consumatorii să beneficieze de pe urma costurilor mici ale surselor de energie cu emisii mici de carbon, ca energiile regenerabile”, explică ea.
În acest sens, CE va propune ”reorientarea acestor profituri neaşteptate pentru a susţine persoanele şi companiile vulnerabile să se adapteze”, anunţă ea.
A treia măsură vizează, în acelaşi fel, profiturile ”neaşteptate” ale întreprinderilor de combustibil fosil.
”Companiile petroliere şi în domeniul gazelor naturale au obţinut, de asemenea, profituri masive. De aceea vom propune o contribuţie de solidaritate a întreprinderilor din domeniul energiei fosile”, ”deoarece toate sursele de energie trebuie să ajute la soluţionarea acestei crize” anunţă von der Leyen.
Statele membre UE urmează să investească aceste venituri pentru a susţine gospodăriile vulnerabile şi a investi în surse de energie curată locale.
A patra măsură vizează ajutarea întreprinderilor din domeniul utilităţilor energetice să facă faţă volatilităţii pieţelor, în contextul în care li se cer fonduri importante, ceea ce le ameninţă capacitatea de tranzacţionare şi stabilitatea pe pieţe, prin facilitatea ”susţinerii lichidităţii statelor membre UE” (”Liquidity Support by Member States”), destinată întreprinderilor energetice.
”Ne vom actualiza cadrul temporar, pentru a le permite statelor să ofere rapid garanţii de stat”, anunţă von der Leyen.
A cincea măsură constă în plafonarea gazelor naturale ruseşti, ”cu obiectivul foarte clar de a reduce veniturile Rusiei, pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le foloseşte să finanţeze acest război atroce împotriva Ucrainei”, acuză ea.
Ursula von der Leyen dă asigurări că eforturile UE dau roade şi anunţă că importul de gaze naturale ruseşti reprezintă în prezent doar 9% din importurile totale de gaze naturale, în contextul în care la începutul Războiului rus din Ucraina reprezenta 40%.
„Sunt vremuri grele, dar sunt convinsă că europenii au puterea economică, voinţa şi unitatea politică să prevaleze”, conchide oficialul european, potrivit psnews.ro.
Lasa un raspuns