Bugetul local al comunei sucevene Forăști a fost aprobat, iar lista investițiilor – bine stabilită. Potrivit edilului Brăduț Avrămia, 60% din buget este destinat investițiilor, restul de 40% fiind pentru funcționare. Cu alte cuvinte, anul acesta, localitatea se va transforma într-un adevărat șantier.
În ceea ce privește investițiile, cele mai multe dintre proiectele edilului Brăduț Avrămia sunt finanțate cu fonduri guvernamentale și europene, de la bugetul local asigurându-se cofinanțările aferente.
Două dintre aceste proiecte, ce însumează peste 3,6 milioane de lei, bani europeni, prevăd montarea a 60 de europubele, 60 de camere performante de supraveghere video, centre de date și monitorizare în timp real a stării localității, precum și wifi gratuit în centrele tuturor satelor din comuna Forăști.
Tot cu bani de la Uniunea Europeană, atrași prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Planul Urbanistic General al comunei va fi actualizat, valoarea proiectului „Elaborarea în format digital a documentației de amenajare a teritoriului și de urbanism – PUG” fiind de peste 820.000 de lei.
De asemenea, în comuna Forăști vor fi amplasate șase stații de încărcare pentru mașinile electrice, din care 4 în Oniceni și 2 în Manolea. Și acest proiect este finanțat prin PNRR, valoarea investiției fiind de peste 1 milion de lei.
Și pentru că tehnologia este tot mai prezentă în toate domeniile, edilul Brăduț Avrămia a hotărât să acceseze bani europeni și pentru digitalizarea unităților școlare. Potrivit primarului, acest proiect prevede dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ de pe raza localității, investiție care se ridică la aproape 1,5 milioane de lei, bani atrași prin PNRR.
Și cum în ultima perioadă se pune un foarte mare accent pe colectarea selectivă a deșeurilor, primarul Brăduț Avrămia a făcut un proiect care vizează și acest domeniu. Este vorba despre o investiție de peste 4,5 milioane de lei. Este vorba despre construirea unui centru modern de colectare a deșeurilor de toate tipurile.
„Acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări”, a spus primarul Brăduț Avrămia.
Tot cu fonduri europene, în localitate va fi amenajată o parcare modernă, dar și spații verzi, în prezent proiectul aflându-se la licitație pentru desemnarea constructorului.
Fondurile guvernamentale, o alternativă sigură de dezvoltare
Prin Compania Națională de Investiții (CNI), în comuna Forăști va fi construit un dispensar uman nou, ce va găzdui cabinete de medicină de familie, stomatologie și o farmacie. Totodată, în incinta clădirii sunt prevăzute și apartamente pentru medicii specialiști.
Potrivit edilului, lucrările la această importantă investiție, ce se ridică la peste 7,6 milioane de lei, vor fi demarate în această primăvară, imediat ce vremea va permite.
Tot pe această axă de finanțare, în satul Oniceni va fi construită o sală de sport modernă, cu capacitatea de 102 locuri în tribune, valoarea investiției ridicându-se la 3,8 milioane de lei.
Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, edilul Brăduț Avrămia are trei proiecte importante. Primul dintre ele, cel privind extinderea rețelei de canalizare în satele Oniceni și Roșiori, lucrările prevăzute aici fiind executate deja în proporție de 60%.
Cea de-a doua investiție realizată prin acest program guvernamental prevede construirea mai multor poduri și podețe în satele Manolea și Boura, valoarea proiectului fiind de aproape 4 milioane de lei.
„Deja am trecut de toate procedurile legale, iar joi vom semna contractul cu constructorul”, a spus primarul Brăduț Avrămia.
Tot cu fonduri guvernamentale atrase prin PNI „Anghel Saligny”, comuna Forăști va fi racordată la gaz metan, valoarea proiectului ridicându-se la 62 de milioane de lei.
Și pentru că nevoile cetățenilor sunt într-o permanentă schimbare, primarul Brăduț Avrămia drămuiește bine bugetul local și are grijă ca, pe lângă cofinanțările ce trebuie asigurate la proiectele europene și guvernamentale, să realizeze și alte investiții.
Astfel, cu fonduri proprii a fost achiziționată o sărăriță și s-a asigurat o cofinanțare generoasă pentru achiziționarea tractorului, ambele utilaje fiind necesare pentru buna gospodărire a comunei. Tot cu banii Primăriei, au fost modernizate mai multe tronsoane de drum din satele Manolea și Viișoara, această investiție ridicându-se la aproape 700.000 de lei.
„Avem și o împrejmuire și reparații curente la Școala Viișoara, dar și de finalizat cei 14 kilometri de drum, cu stratul de uzură și marcajele rutiere necesare. De asemenea, așteptăm să demareze lucrările de modernizare a mai multor drumuri din Boura, Tolești și Oniceni, investiție realizată de CNI. Va fi un an greu, însă vom duce la capăt toate aceste proiecte”, a declarat Brăduț Avrămia.
Și cum agenda de la Primărie nu este niciodată goală, primarul Brăduț Avrămia lucrează constant la noi și noi proiecte de investiții menite să crească calitatea vieții cetățenilor.
Lasa un raspuns