Una dintre cele mai reprezentative ctitorii boiereşti din prima jumătate a secolului al XVI-lea, Biserica Mănăstirii Părhăuți, recent înființată, a aniversat 500 de ani de la târnosire. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Primăria Todirești și Consiliul Județean Suceava au organizat o serie de evenimente, sub denumirea „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, prin intermediul cărora au fost cinstiți și comemorați toți cei care, de-a lungul veacurilor, au sprijinit Biserica.
La hramul Mănăstirii Părhăuți, în mijlocul credincioșilor s-au aflat trei ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei, respectiv Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Cu ocazia împlinirii a cinci veacuri de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a fost adusă pentru a binecuvânta credincioșii pe perioada hramului. Odorul de mare preț a poposit pentru două zile la Todirești, acesta fiind adus din tezaurul Parohiei „Sfântul Gheorghe” Nou din București.
Credincioșii prezenți, veniți de aproape și de departe, dar și monahii și monahiile din mănăstirile bucovinene au avut bucuria de a se închina cu evlavie și la un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, odor al Mănăstirii Părhăuți.
Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal.
La eveniment au luat parte, pe lângă primarul comunei Todirești, Mugurel Bocancea, și reprezentanți ai altor autorități locale și județene, între care Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Alexandru Moldovan, prefectul Județului Suceava, Florin Sinescu, subprefectul Sucevei, dar și Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.
Prezent la eveniment, dr. Alexandru Prelipcean, fiu al satului și asistent universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, a rostit un cuvânt de învățătură dedicat momentului aniversar, evocând cele mai importante evenimente din istoria locașului de cult și a ctitorului său, logofătul Gavriil Trotușan.
„Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților s-a început o revigorare a vieții duhovnicești în această eprahie. În luna ianuarie s-a decis înființarea Mănăstirii Duminica Tuturor Sfinților, cu o obște de călugări, iar în data de 1 martie a avut loc prima Liturghie. Primul eveniment marcant din această nou înființată mănăstire este data de 17 aprilie, când PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a participat la Sfânta Liturghie în cadrul căreia l-a instalat pe protosinghelul Siluan Bouleanu ca stareț al Mănăstirii Părhăuți. Fiecare dintre dumneavoastră nu faceți altceva decât să scrieți o nouă filă de istorie pentru comunitatea de aici și pentru Mănăstirea atât de primitoare care vă primește de dimineață până seara, cu timp și fără timp, pentru a vă oferi ceea ce au mai bun și anume rugăciunile pe care le înalță către Dumnezeu.”
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Ignatie le-a vorbit celor prezenți despre felul în care a luat naștere sărbătoarea închinată Tuturor Sfinților, a celor care și-au dăruit viața Mântuitorului Iisus Hristos. Nu în ultimul rând, ierarhul a lansat un îndemn la urmarea exemplului celor care au dus o viață bineplăcută lui Dumnezeu, fiecare dintre noi având ocazia să primească darul sfințeniei de la Preamilostivul Dumnezeu.
Todotadă, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a mulțumit,tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, enumerându-i pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și pe primarul Sucevei, Ion Lungu, pentru implicarea lor proiectele eparhiei.
„Mulțumesc domnului președinte și domnului primar al municipiului Suceava pentru faptul că nu am inițiat vreo lucrare la nivel de eparhie fără ca să ne susțină. De la venirea mea aici și până în prezent excelențele lor au fost implicate în toate programele inițiate de sfânta noastră Arhiepiscopie pentru care cu recunoștință vă mulțumim”, a spus IPS Calinic.
De asemenea, au mai luat cuvântul reprezentanți ai autorităților locale și județene, respectiv președintele Gheorghe Flutur și primarul Mugurel Bocancea, care i-a înmânat o distincție, ca dovadă a mulțumirii și aprecierii pentru revigorarea vieții religioase în zonă, părintelui stareț, protos. Siluan Bouleanu.
IPS Calinic a oferit distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”
IPS Calinic le-a mulțumit reprezentanților din Ministerul Dezvoltării pentru că ajută Biserica din toată țara.
În ceea ce privește proiectul de la Părhăuți înaltul ierarh a arătat că acesta a fost deja licitat și că așteaptă, cu nerăbdare, ca directorul firmei de construcții, Viorel Nuțu, fiul satului, să începă lucrarea de restaurare, de consolidare și înfrumusețare a „acestei piramide”
„Aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici din Moldova și nu numai”, a spus IPS Calinic.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” distincții de vrednicie, un semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Între cei care au primit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” se numără protos. Siluan Bouleanu, starețul Mănăstirii Părhăuți, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.
Diplome de vrednicie au fost acordate și reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, cei implicați primind distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită de IPS Calinic pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.
În cadrul evenimentului a fost conferit și Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, acesta fiind înmânat as. univ. dr. Alexandru Prelipcean, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.
La final, părintele stareț, în semn de mulțumire pentru slujirea și arhiereasca binecuvântare, a dăruit ierarhilor câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae.
Înaltpeasfințitul Părinte Calinic a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea ca mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae să ajungă în dulcea Bucovină.
Înaltpreasfinția Sa i-a invitat pe toți cei prezenți și la sărbătoarea care aduce aminte de aducerea în Cetatea Sucevei a moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale vor debuta miercuri, 22 iunie 2022, cu procesiunea cu racla cu sfintele moaște în Municipiul Suceava. Seria de manifestări dedicate celui dintâi ocrotitor al Moldovei va culmina vineri, 24 iunie, cu Sfânta Liturghie arhierească la care vor lua parte mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.
Sărbătoarea Mănăstirii Părhăuți, prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”, face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că anul acesta se împlinesc și 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.
Regal Folcloric, alături de „Omul Orchestră” – Nicolae Botgros
Locuitorii comunei Todirești au avut parte și de un spectacol folcloric susținut de artiști îndrăgiți, dar și de invitați speciali pe care nu ai ocazia să îi admiri în fiecare zi, precum maestrul Nicolae Botgros și Orchestra sa.
Organizatorii, Primăria și Consiliul Local al comunei Todirești, și-au dorit ca întreg spectacolul să fie unul unic și memorabil, pentru că această sărbătoare este irepetabilă.
Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” a oferit, de asemenea, un spectacol deosebit, fiecare apariție pe scenă fiind tratată cu maximă responsabilitate de către managerul Sorin Filip care nu face rabat de la calitate atunci când vine vorba de talentații artiști din ansamblu.
„Trebuie să fim bucuroși și mândri că suntem contemporani cu acest eveniment. Sunt cetățeni care s-au întors acasă pentru acest eveniment, au venit din America, din Canada, din Germania, de prin Anglia, din București, Timișoara, de unde sunt plecați. Lumea vine după doi ani de pandemie, iar cu acest spectacol deosebit cred că am venit foarte bine în întâmpinarea lor. Pentru realizarea acestui eveniment am primit donații din străinătate de la oameni care au pus suflet, cum este domnul Vasile Bădăluță, care mă suna seară de seară pentru a întreba despre derularea pregătirilor”, a spus primarul Mugurel Bocancea.
Sărbătoarea de la Todirești va rămâne, cu siguranță, multă vreme în sufletele participanților.
Lasa un raspuns