Sunt convins că românii vor ștampila exact candidatul ales în urma cântăririi ofertelor de servicii pe care doritorii de Cotroceni le oferă, oferte coroborate cu rezultatele activităților anterioare ale acestora, ignorând campaniile electorale deșănțate și declarațiile aberante cauzate de acestea. 25 de ani de exercitare a democrației, au predat electoratului român lecția aspră a responsabilității exercitării votului, astfel că frauda nu își va mai găsi locul în viitoarele alegeri și, pentru prima oară, șoferii de autocar sau autobuz vor sta acasă, cu familia, în duminica cu pricina.
Până la urmă, alegătorii sunt reduși la două opțiuni, să rămână călători cu buletinul în Europa sau să se reorienteze către Rusia și China, pentru o societate aptă să omoare toate caprele vecinilor. Se discută cu aprindere despre ce și cum va face viitorul președinte, toată lumea părând să uite convenabil că Președintele nu poate să facă NIMIC, rolul său fiind acela de mediator între Guvern și Opoziție, dacă există, pentru atenuarea asperităților provocate de actul de guvernare și protejarea populației de abuzuri, când și dacă e cazul.
Ultimii ani au demonstrat că Președintele, deși este unicul ales nominal, sau poate tocmai de aceea, poate fi suspendat, măcar temporar, de către orice uniune de interese parlamentare, orice ziarist îl poate înjura copios la ore de maximă audiență și orice analist politic e liber să facă scenarii despre ce gândește și ce urmărește. Dacă stai să te gândești, locul de sub cucuveaua lui Iliescu e blestemat, probabil de morții din 89 și cei de la Mineriade, pentru că oricine ai fi fost înainte să ajungi acolo, odată ajuns devii inamicul public numărul unu, destinatarul final al tuturor pietrelor care pot fi aruncate. Problema care frământă telespectatorii fideli ai televiziunilor de scandal, este Puterea, o putere care înseamnă pentru fiecare dintre noi altceva.
Alegerile vor dovedi, indiferent de rezultat, nivelul nostru de democrație și vor demonstra, dincolo de orice tăgadă, necesitatea continuării procesului de învățământ la distanță pentru că, oricare ar fi câștigătorul, va avea foarte multe de învățat. Părerea mea este că deficitul principal al oricărui candidat din cei 14 este faptul că nu este în stare să facă diferența dintre ce spune și ce poate spune, ori dacă, politician fiind, poate spune orice, ca șef de stat nu poate, ori o erupție verbală nepotrivită poate costa România enorm.
Lasa un raspuns