Marți, 30.05.2023, s-a desfășurat Conferința de închidere a proiectului intitulat Development of cross-border cooperation in promoting objects of historical and cultural heritage in the cross-border territory of Romania and Ukraine – HE-CROSS, Cod EMS ENI 2SOFT/2.1/91, implementat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în calitate de beneficiar principal, în parteneriat cu Universitatea Națională Tehnică de Petrol și Gaze din Ivano-Frankivsk (IFNTUOG). Perioada de implementare a proiectului a fost de 40 de luni, cu un buget total de 454.640,5 Euro, (2.186.820,80 RON) din care contribuția Uniunii Europene este de 409.176,5 Euro (1.968.138,96 RON), proiectul încadrându-se în axa prioritară 2.1, de conservare și promovare a patrimoniului cultural și istoric din cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020.
Conferința a debutat cu prezentarea principalelor obiective ale proiectului de către Coordonatorul acestuia, prof. univ. dr. Ștefan PURICI. Ulterior a avut loc expunerea rezultatelor din cadrul proiectului în România și Ucraina, de către managerul de proiect din partea USV, conf. univ. dr. Harieta SABOL, respectiv managerul de proiect din partea IFNTUOG, conf. univ. dr. Mykola PRYKHODKO. Din păcate, războiul din Ucraina a împiedicat participarea fizică a echipei din Universitatea parteneră, conferința desfășurându-se în format hibrid, cu participarea on-line a partenerilor ucraineni, dar și a multor reprezentanți ai grupurilor țintă, studenți ai ambelor universități, tour-operatorii și reprezentanți ai agențiilor de voiaj și ai punctelor de informare turistică. Cu acest prilej, domnul Mykola PRYKHODKO a mulțumit pentru sprijinul umanitar constând în seturi de supraviețuire în situații de criză oferite de către echipa suceveană.
Prezentarea publicațiilor realizate în cadrul proiectului a fost făcută de domnul prof.univ.dr. Florin PINTESCU și doamna conf. univ. dr. Harieta SABOL. Managerul echipei partenere a prezentat pagina web a proiectului, www.hecross.net, care readuce în atenția publicului potențialul turistic al zonei transfrontaliere, prin intermediul unei hărți interactive ce cuprinde obiective culturale și istorice, tururi virtuale 3D, tururi video și informații despre fiecare obiectiv în limbile engleză, română și ucraineană. Echipele de proiect de pe ambele părți ale frontierei au contribuit la sporirea gradului de conștientizare al turiștilor pentru patrimoniul cultural și istoric în regiunea transfrontalieră Romania-Ucraina, la susținerea dezvoltării culturii locale, a identităților culturale specifice și a dialogului cultural între comunitățile din județul Suceava și regiunea Ivano Frankivsk.
Buna relație de colaborare dintre echipele din cele două țări, obiectivele proiectului HE-CROSS îndeplinite cu brio și experiența acumulată pe parcursul implementării acestui proiect, dar și a proiectului precursor HERITAGE, cât și echipamentele de ultimă generație achiziționate în cadrul celor două proiecte vor reprezenta o bază ideală pentru viitoare colaborări și noi proiecte comune.
Lasa un raspuns