Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas. Se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar salutul este „Hristos S-a înălţat! – Adevărat S-a înălţat!”.
Se spune că după Înviere, Iisus s-a mai arătat o dată ucenicilor sai, pe Muntele Măslinilor, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături. El a mâncat alături de ucenici, așa cum făcuse odinioară. După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a merge în lume și pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunță a doua venire a lui Iisus, întocmai ca și Înălțarea, având la dreapta și la stânga doi îngeri mari și luminoși.
În anumite zone se ţin Moşii de Ispas, iar casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean.
Obiceiuri și tradiții
De Înălțarea Domnului, în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălțării. În alte zone, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tămăduitoare. Se zice ca Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai. Tot de Ispas se bat vitele cu leuștean, ca să se îngrașe și să fie ferite de boli. De asemenea, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, spunându-se: „să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar!”.
În ziua de Înălțarea Domnului, femeile care au morți în familie, împart turte din aluat nedospit, calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele acestora, crezându-se că e ziua în care sufletele lor se înalță la cer și să aibă merinde de drum. Totodată, femeile împart lapte dulce, fiert cu păsat.
De Ispas nu se dau foc și sare din casă, pentru că oamenii vor avea inimă rea în casă ca focul, iar sarea nu se dă, pentru că vacile nu vor avea smântână. Cine seamănă după Ispas, nu va avea niciun fel de rod
Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Lasa un raspuns