Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat declarațiile politicienilor cu ocazia ședinței solemne de miercuri din Parlament dedicată Centenarului.

Concret, jurnalistul a declarat că, în opinia sa, ședința solemnă din Parlament nu a fost „despre Centenar, a fost despre problema cea mai importană pe care o are România în acest moment. Au fost intrebati mai mulți politicieni care consideră ca este momentul cel mai importnat pentru România de după Marea Unire și au răspuns fiecare după cum a crezut de cuviință. Domnul Dragnea tocmai a răspuns recent cu tupeul care îl caracterizează că intrarea în UE e cel mai important moment. După părerea mea, cel mai important moment de la Marea Unire din 1918 încoace este ceea ce trăim acum, pentru că acum se joacă soarta României ca țară europeană. Tot ceea ce discutăm despre justiție, economie, politică, alegeri în România acum sunt subsecvente, sunt doar aspecte particulare ale acestei chestiuni fundamentale: poate exista România în afara UE, si când spun în afara, nu inseamnă neapărat să fie exclusă formal din UE. E suficient să ajungă în mahalaua Europei, ceea ce echivalează cu o excludere.”

Jurnalistul a clarificat că ce se întâmplă pe scena politică românească are implicații mai profunde, și anume „se raportează la UE și la poziția României față de UE.”

Ați vorbit mai devreme de amnistie și grație, despre legile justitiei, care continuă să fie împinse în Parlament. Acestea nu mai sunt atacuri doar la atacuri la justiție, la justiția din Rom. Amnistia și grațierea, legile din Parlament, revocarea procurorului general, toate acestea sunt atacuri asupra UE. Pentru că UE nu poate accepta astfel de manevre, astfel de măsuri legislative într-o țară membru. Pentru că daca acceptă în România, atunci se slabește UE în intregul ei. Tot ce vedem in plan intern se raportează la UE și la poziția României față de UE. De pildă, dacă se acceptă, dacă va fi trecută prin Parlament aceasta lege a amnistiei și grațierii, nu stiu cum poate România continua sau prelua președinția UE. Pentru că o astfel de lege înseamnă pur și simplu o palmă peste față data UE, având în vedere opozitia pe care a aratat-o pană acum UE prin rezoluție, raportul MCV, față de ce se intamplă cu justiția din România. Haideți să vedem, s-a întâmplat in istoria noastră ca România să iasă din UE? S-a întâmplat să iasă din Europa, în anii 80, ai lui Ceaușescu.”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

Mai mult, jurnalistul trage concluzii dure, afirmând că România nu ar fi existat și România „nu are sens” fara vointa puterilor democratice occidentale

Cei care se întreabă cum arata România în afara UE, în afara Occidentului, nu au decât să documenteze audio, video, să citească să vadă catastrofa în care ajunsese România din toate punctele de vedere în anii 80: ramasa în urmă din punct de vedere tehnologic, legislativ, medical, economic. Nu se mai importau nici măcar reviste de specialitate. Ceaușescu taiase toate legăturile cu OccidentulȘ financiare, tehnologice, culturale, absolut tot. Am avut acolo un experiment. Făcut pe oameni, pe viu și am văzut cu ce s-a soldat. Dacă românii nu vor intelege că, de mai bine de o sută cincizeci de ani încoace, România exista pentru că puterile democratice occidentale au dorit ca România să existe. Altfel România nu are sens. Așa a fost istoria. De când au plecat romanii de aici, acum 2000 de ani, România nu a fost, secole și secole de-a rândul, un furnizor de civilizatie, de tehnologie, de legislatie pentru această lume. A fost un primitor, a primit continuu din Occident toate aceste lucruri si mult mai accentuant dupa jumătatea secolulului XIX. Unirea pe care o sărbătorim azi, daca nu vom intelege si nu vom accepta ca se datoreaza occidentului, atât ân 1859, cât și în 1918, fara vointa puterilor democratice occidentale, România nu ar fi fost România, nu ar fi fost ce este astăzi”, a argumentat scriitorul.

În concluzie, Cristian Tudor Popescu lămurește miza a tot ceea ce se întâmplă acum pe scena politică, și anume dacă „România rămîne pe cursul european principal sau nu,” pentru că prin noi înșine cum spune Dăncilă „noi nu existăm.”

Dacă și ultimul om, din ultimul sat din România nu va întelege că buletinul lui, cu care se poate legitima la Madrid, la Paris, la Roma îi dă calitatea de cetățean european, un tăran dacă ar fi parașutat la la Madrid, poate înțelege cu efort marea majoritate a inscripțiilor luminoase de pe clădiri etc, un tăran român le înțelege, dacă ultimul român din ultimul sat, dacă nu simte, nu pricepe că este european fiind român și că nu poate fi român decât dacă este european, atunci nu știu ce se va întâmpla cu această țară. Aceasta este miza acum, nu că Dragnea intră acum în inchisoare,nu că Iohannis obține sau nu un al doilea mandat….Important e un singur lucru: România rămîne pe cursul european principal sau nu. Pentru că dacă nu rămâne, ar bine să înțelegem lucru acesta, că fără Europa, dacă Europa nu e, nimic nu e. Prin noi însine, cum spune Viorica Dăncilă, noi nu existăm”, a concluzionat jurnalistul.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.