Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuinţă exclusiv în funcţie de valoarea acesteia şi nu de numărul de proprietăţi, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, o cerinţă din PNRR care trebuie atinsă. Oficialii vor să elimine şi evaziunea fiscală, prin digitalizare.
Guvernul îşi propune reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor din TVA. De asemenea, urmăreşte reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum şi prin radarul mărfurilor şi mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare şi încasări, decalaj care acum ajunge de 13%.
Executivul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, aceasta fiind o cerinţă inclusă în PNRR. O altă propunetre se referă la reevaluarea impozitelor şi taxelor locale.
De asemenea, impozitele pe locuinţe vor ţine cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va creşte odată cu numărul de proprietăţi, afirmă surse politice pentru News.ro
Există discuţii la nivelul Executivului şi cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condiţiile în care PNL insistă pe menţinerea cotei unice.
Ciolacu: Nu am spus că trebuie renunţat la cota unică
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, că a lămurit că nu se introduce nicio taxă nouă şi nu se măreşte nicio taxă. Despre impozitul progresiv, liderul PSD a precizat că nu a spus că trebuie renunţat la cota unică, ci doar să se facă o analiză.
”În situaţii de criză, nu se majorează impozitele, deci nu vor fi majorate nici în România. Şi nici nu vor fi introduse alte impozite. Cred că am lămurit, nu se introduce nicio taxă nouă şi nu se măreşte”, a spus Marcel Ciolacu, el infirmând ideea că impozitele vor creşte pentru anumite categorii de personal, cu salarii mai mari, prin introducerea impozitului progresiv.
”Aţi văzut la ştiri la televiziune sau am spus eu? Eu vă pot explica după ce ministrul de Finanţe vine şi ne face o prezentare. Ce mă deranjează pe mine (…) este că nu încercăm să intrăm într-o normalitate şi să înţelegem că aşa este normal, să vorbim despre aceste lucruri în spaţiul public, nu în birouri, ascunşi”, a spus el.
Despre un plafon minim pentru impozitele locale, Ciolacu a afirmat că ”vorbim totuşi de o descentralizare”.
”Eu îmi doresc o descentralizare şi mai mare, către autorităţile locale şi nu vreau eu să impun, de la nivel central, anumite posibilităţi”, a spus el.
”Cu toţii ne dorim o ţară ca afară, atunci trebuie să ne comparăm cu sistemul fiscal din Europa. Nu merge să ne comparăm cu o ţară dezvoltată precum Germania sau Franţa, dar încercăm să ne comparăm cu ţări precum Polonia, care au avut cam acelaşi istoric ca şi România”, a afirmat Marcel Ciolacu.
„Cota unică este apanajul PNL şi ţinem la ea”
Deputatul Marilen Pirtea (PNL) a declarat miercuri seara, despre impozitul progresiv, că liberalii nu au pe masă încă oficial aceste variante de lucru de la Ministerul Finanţelor. El a precizat că , în opinia sa, cota unică este apanajul PNL şi liberalii ţin la ea. Nu impozitarea muncii ar trebui să fie o prioritate acum, ci alte surse de venit la buget, a mai spus Pirtea.
”Cota unică este apanajul PNL şi ţinem la această cotă unică, pentru că în general e apanajul doctrinelor de dreapta pe când cea progresivă a celor de stânga”, a spus deputatul PNL Marilen Pirtea la Profit News TV.
Un lucru cert este că anul aceste nu vor fi introduse taxe şi impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal este aşteptată, ca proiect, la Ministerul Finanţelor, pentru a putea fi adoptată cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi, respectiv de la 1 ianuarie 2023, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns