sursa foto: shutterstock
Murdărirea obiectelor de mobilier acoperite cu tapițerie din stofă este inevitabilă. Folosirea constantă a acestora, animalele de companie, neatenția copiilor și a adulților, toate duc în timp la pătarea canapelelor, fotoliilor sau scaunelor. Nu poți avea niciodată mult prea multă grijă de canapeaua ta pentru că, la un moment dat, ceva tot se va vărsa pe ea.
Pe piață există diverse soluții de curățare a tapițeriei, dar în cazul acestora există riscul alterării materialului din cauza compușilor chimici pe care îi conțin. Cele mai bune moduri de curățare a tapițeriei rămân cele clasice, practicate de bunicii și părinții noștri, cu ajutorul produselor naturale pe care oricine le are în gospodărie.
Iată ce trebuie să faci dacă tapițeria canapelei s-a murdărit:
Pasul 1: Îndepărtează mizeria de la suprafață
În primul rând, trebuie să pregătești canapeaua, fotoliu sau colțarul pătat pentru curățare. Acest lucru se face prin aspirarea sau perierea tapițeriei pentru a îndepărta impuritățile de la suprafață (praf, păr de animale, scame etc.).
- Pasul 2: Alegerea soluției potrivite pentru curățare
Pentru curățarea propriu-zisă a zonei murdare trebuie să găsești combinația potrivită de ingrediente naturale pentru a obține o soluție eficientă. Oțetul și bicarbonatul de sodiu reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pentru curățarea petelor de diferite origini. Reteța este foarte simplă: într-un litru de apă pune un pahar cu oțet alimentar și o linguriță de bicarbonat de sodiu și amestecă bine lichidul până la dizolvarea completă a bicarbonatului. Este important să respecți cu exactitate aceste cantități. Prea mult oțet va altera structura țesăturii tapițeriei.
O altă variantă optimă și eficientă de îndepărtare a petelor nedorite este prin utilizarea alcoolului sanitar. Tapițeriile confecționate din microfibră sau poliester nu se pătează de la spirt, deoarece acesta are proprietatea de a se evapora rapid. Cât despre mirosul spirtului, nu ai de ce să-ți faci griji. Odată cu uscarea completă a suprafeței curățate va dispărea și izul specific alcoolului sanitar.
- Pasul 3: Curățarea propriu-zisă
Cu ajutorul unei cârpe din bumbac de culoare alba, fără modele sau imprimeuri (pentru a nu lăsa pete de culoare pe tapițerie) sau a unui burete, aplică această soluție pe pata de pe mobilier și îndepărtează murdăria cu ajutorul mișcărilor circulare.
Atenție, însă! Piesele de mobilier acoperite cu piele naturală se curăță în mod diferit, pentru a nu altera textura materialului. Toate aceste colțare extensibile, canapele, fotolii sau scaune tapisate cu piele natural au nevoie de un altfel de tratament pentru îndepărtarea petelor de pe ele. În cazul lor se recomandă folosirea soluțiilor din comerț, speciale pentru astfel de suprafețe. O variantă naturală pentru a le curăța este ștergerea lor cu o cârpă înmuiată în apă sau în puțin ulei de măsline.
Îndepărtarea petelor de pe suprafața canapelelor cu ajutorul produselor naturale, pe care le ai în bucătărie sau cămară, nu este nicidecum dificilă dacă te ocupi de ele la scurt timp după ce apar. Cu cât amâni curățarea lor, cu atât vor fi mai greu de înlăturat. În plus, nu uita că pentru păstrarea tapițeriei cât mai curată, pentru cât mai mult timp, poți utiliza diverse cuverturi care au nu numai un rol estetic, dar au ca scop și protejarea suprafeței mobilierului tapițat.
Lasa un raspuns