Încălzirea locuinței reprezintă o provocare dacă vrei să obții și un consum mai mic pentru încălzire. Din fericire, a economisi energie când încălzești locuința nu înseamnă să renunți la confortul termic, așa cum vei putea citi în continuare. Descoperă care sunt soluțiile pe care le poți pune în practică iarna pentru a încălzi locuința eficient. 

1. În sezonul rece, aerisește în reprize scurte 

Indiferent de temperatură, este important să aerisești locuința. Aerul proaspăt are efecte foarte bune nu doar asupra sănătății tale, ci și asupra casei. De aceea, chiar și când sunt temperaturi foarte scăzute, este important să aerisești. Pentru a obține un consum mai mic pentru încălzire, specialiștii recomandă să aerisești locuința în reprize scurte, de maximum 15 minute, cu ferestrele larg deschise. Astfel, aerul proaspăt îl va înlocui mai repede pe cel vechi, din locuință. Este important să nu crezi miturile despre reducerea costului de încălzire a locuinței. Urmându-le, ai putea avea un consum mai mare decât ți-ai propus și nu te vei bucura de confort. 

De asemenea, ar fi bine să aerisești înainte ca temperatura să ajungă la valoarea la care termostatul ar porni centrala. Dacă este nevoie să aerisești imediat, cel mai simplu este să setezi un nivel de încălzire minim, pentru ca sursa de încălzire să nu pornească. 

Dacă vrei să scapi de grija aerisitului și dacă ai o locuință foarte bine izolată, poți opta pentru un sistem de ventilație. Acesta va controla atât temperatura, cât și schimbul de aer pentru un confort sporit. Astfel, nu va trebui să mai deschizi ferestrele sau ușile și nu vor mai exista pierderi de căldură, ceea ce înseamnă că vei obține un consum mai mic de energie, fără a sacrifica din confort. 

2. Nu opri încălzirea perioade lungi 

Multe persoane opresc încălzirea dacă pleacă de acasă, indiferent dacă este vorba despre câteva ore, o zi sau o săptămână. Acest obicei nu îți va aduce beneficii și îți vom explica de ce. 

Centralele termice au nevoie de mai multă energie în faza inițială a funcționării, pentru a crește temperatura din locuință. Astfel, dacă oprești încălzirea cât ești la locul de muncă, vei înregistra un consum mai mare de energie decât dacă ai lăsa centrala să funcționeze pe o temperatură minimă. Un lucru important de menționat este faptul că sistemul anti-îngheț al centralei funcționează doar în momentul în care este pornită. Astfel, dacă o închizi, poți afecta integritatea acesteia. 

3. Nu seta o temperatură prea ridicată 

Probabil ai tot auzit acest sfat în ultimii ani: nu seta o temperatură prea ridicată în locuință. Beneficiile unei temperaturi mai scăzute nu au legătură doar cu un consum mai mic pentru încălzire, ci și cu sănătatea tuturor locatarilor. În zilele geroase, mai ales când vii acasă, ai tendința de a seta termostatul pe o temperatură mai mare, în speranța că vei încălzi casa mai repede. Numai că termostatul nu funcționează așa: doar se asigură că este atinsă temperatura setată, nu grăbește acest proces. Astfel, setând o temperatură mai ridicată, vei genera un consum suplimentar de energie. 

Potrivit Energy Policy Group (EPG), think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, temperatura optimă din locuință este de aproximativ 21°C pe timpul zilei și de aproximativ 18°C noaptea. 

4. Optează pentru o centrală termică în condensare 

Tipul de centrală termică pe care îl folosești joacă un rol foarte important în economisirea energiei. Astfel, dacă este momentul să schimbi centrala termică veche, este recomandat să optezi pentru o centrală în condensare. Aceasta are un consum cu până la 30% mai mic față de o centrală convențională. Cum este posibilă această economie? Datorită principiului de funcționare al centralei în condensare: în loc să evacueze căldura rezultată în urma încălzirii apei, recuperează o parte din aceasta pentru a încălzi apa. Este un sistem inteligent, care te va ajuta să economisești și care are și un impact mai mic pentru mediul înconjurător față de o centrală convențională. 

Așadar, punând în practică aceste sfaturi, vei putea să economisești energie când încălzești locuința, fără a renunța la confortul termic. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.