Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că, în cazul în care Parlamentul nu va vota prelungirea stării de alertă, Guvernul are mai multe pârghii la îndemână, una dintre ele fiind declararea stării de risc epidemiologic.
Tătaru a precizat și că nu este momentul „să gestionăm politic o criză medicală epidemiologică și o pandemie”.
„Obiectiv vorbind, declarat sau nedeclarat, noi suntem într-o stare de alertă. Nu mai suntem în acea stare de urgență, dar suntem în stare de alertă. Atâta timp cât încă avem peste 4.000 de cazuri active, cât avem în jur de 150 de cazuri noi în fiecare zi, aproximativ 150 de cazuri în Terapie Intensivă, atâta timp cât vedem că adresabilitatea la unitățile de primiri urgențe a crescut, atât pentru patologia respiratorie, cât și pentru o patologie cronică sau diverse afecțiuni, trebuie să fim foarte precauți.
n același timp, starea de alertă ne poate da pârghia de a interveni în anumite locuri în care vedem că epidemiologic situația scapă de sub control. Însăși delegarea personalului de la o unitate la alta o putem face pe stare de alertă. În lipsa unei stări de alertă sau a unei stări administrative care să ne poată permită acest lucru, nu putem face nimic. Suportul pentru persoanele defavorizate cu tot ce înseamnă măști o putem face într-o stare instituționalizată cum e starea de alertă (…).
O stare administrativă trebuie să existe. Există o stare de risc epidemic pe care o poate da ministrul Sănătății. Sunt mai multe pârghii, dar este pârghia cea mai scurtă pentru a putea menține situația pe linia de plutire. Suntem într-un moment în care putem strica tot ce am construit în aceste 2,3 luni de zile în care poporul a făcut niște sacrificii. Nu cred că este momentul să gestionăm politic o criză medicală epidemiologică și o pandemie”, a declarat ministrul Sănătății, la Puterea Știrilor.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că „se impune” prelungirea stării de alertă după data de 15 iunie, deşi cu mai puţine restricţii, susţinând că nu se poate continua fără acest „instrument”.
„Se impune prelungirea stării de alertă. Va fi mai simplu, mai puţine restricţii, dar nu se poate continua fără acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Distanţarea, portul măştii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari. Aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare”, a spus preşedintele Iohannis.
Lasa un raspuns