Peleții sunt din ce în ce mai utilizați în special în zona rurală, în sobe sau centrale termice. Avantajele lor sunt unele care îi fac să fie aleși în detrimentului lemnului tot mai scump, mai greu de depozitat și de manipulat, în urma arderii acestuia rezultând mult fum și multă cenușă.

Peleții pot fi atât din lemn – caz în care sunt realizați din rășinoase (brad, pin, molid, tisă) sau din foioase (fag, stejar, carpen, tei, salcâm), dar și din resturi vegetale (paie, frunze, tulpini de floarea-soarelui etc).

Când optează pentru acest tip de încălzire, oamenii sunt interesați de preț peleți, pentru că într-adevăr costurile pe un an sunt mai mici față de cele ale lemnului.

Tipuri de peleți, în funcție de clasa de calitate

Pe lângă tipul mesei lemnoase, clasificarea peleților se mai poate face și din punct de vedere al calității. În acest sens, clasificarea se realizează în funcție de Standardul EN 14961-1, care este standardul european de clasificare a lor. Acesta impune anumite proprietăți ale peleților, cum ar fi: diametrul, lungimea, conținutul de apă, cenușa, puterea calorică. Astfel că pot fi trei clase de calitate:

A1 – care se referă la consumatorul final  și vizează arderea în centrale și cazane. Peleții din această categorie au cea mai ridicată putere calorică și produc cea mai scăzută cantitate de cenușă;

A2 – se referă la arderea în instalații mari. Peleții de acest tip produc o cantitate mare de cenușă;

B – peleții din această clasă au o putere calorică mică, prezintă impurități și produc cea mai mare cantitate de cenușă.

Verificarea calității peleților

Sunt mai multe modalități prin care se poate face verificarea calității peleților. Două dintre acestea sunt:

  • testul de umiditate – se introduc peleții într-un vas cu apă. Dacă ei se lasă la fundul vasului și se dizolvă greu înseamnă că sunt de calitate bună. Cei care nu sunt buni, vor pluti și se vor dizolva;
  • testul de spargere – această metodă presupune aruncarea peleților de la o distanță de cel puțin un metru. Dacă se sparg rapid, atunci nu sunt de calitate, pentru că au o densitate mai mică, iar în timpul procesului de ardere nu vor oferi un randament bun.

Totodată, verificarea calității peleților se mai poate face și în timpul folosirii lor în sobe sau centrale. Dacă o centrală pe peleți consumă o cantitate foarte mare de combustibil, acesta este un indiciu relevant că ei nu sunt de cea mai bună calitate. În plus, dacă rezultă o cantitate de cenușă care ajunge la 7% din greutatea peleților, iar evacuarea ei se face mai des de 4 zile, din nou calitatea lor nu este una ridicată.

O variantă recomandată de specialiști este aceea de a se achiziționa un sac peleți de probă, pentru a se testa calitatea lor, iar dacă aceasta este una bună, să se revină pentru o comandă mai mare.  

Calitatea peleților este foarte importantă, pentru că de ea depind mai multe aspecte: căldura oferită, randamentul centralei și, desigur, totul se reflectă în confortul și în finanțele personale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.