Zilele trecute, Parlamentul României a respins o cerere a președintelui Iohannis de reexaminare a legii privind educația sexuală. Legislativul a decis că este nevoie de acordul scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină. Singurul vot împotrivă a fost cel al liberalei Alina Gorghiu, iar membri USR-PLUS au ales să se abțină. PSD, PNL și AUR au contestat introducerea orelor de educație sexuală și au susținut varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. La dezbaterile de săptămâna trecută, senatori de la PSD și AUR au susținut că legea are un „interes ideologic” și că „sunt chestiuni absolut abominabile, lucruri care nu sunt potrivite pentru copilași”.

Educația sexuală în Europa

În majoritatea statelor europene educația sexuală este predată ca materie obligatorie la școală. Există câteva țări notabile în Europa de Est în care materia este puternic contestată. Vorbim despre state iliberale care în ultimii ani au fost conduse de populiști. În timpul regimului comunist din Polonia, acesta era unul dintre subiectele tratate la școală, dar într-un mod destul de superficial. După 1989 educația sexuală a dispărut practic din școli, iar după venirea la putere a ultraconservatorului Jarosław Kaczyński și a Partidul Lege și Justiție, educația sexuală a fost condamnată printr-un proiect de lege care îi declara pe profesorii de educație sexuală drept „pedofili”. În prezent se predă cu acordul părinților. În Ungaria, educația sexuală a fost introdusă în școli tot în timpul regimului comunist, mai exact în  1978. Cursurile erau adresate elevilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Venirea la putere a populistului iliberal Viktor Orban a schimbat și aici datele problemei. Potrivit concluziilor Centrului pentru Drept și Politică Reproductivă,  „nu există nici o politică generală, nici o practică unificată în ceea ce privește educația sexuală pentru adolescenți în Ungaria”

În Germania, Franța, Danemarca, Austria sau Finlanda, educația sexuală este obligatorie în școală. Din 1992 în Germania, educația sexuală este o obligație a guvernului federal. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arăta că adolescenții germani înțeleg foarte bine metodele contraceptive, iar rata de sarcini adolescentine din Germania era printre cele mai mici din Europa -11,9 la mia de adolescenți, de peste 3 ori mai mică față de  Bulgaria.

În Franța, educația sexuală face parte din curricula școlară încă din 1973. Campaniile de informare cu privire la contracepție sunt destul de des întâlnite în Franța. Educația sexuală acoperă aspecte biologice, sociale și etice. Scopul final este acela de a încuraja din timp respectul reciproc între băieți și fete. În Danemarca, educația sexuală a devenit obligatorie în 1970 odată cu adoptarea unui nou curriculum, în care educația sexuală a fost inclusă în lecțiile de sănătate, a fost publicat în 1991 de Ministerul Educației.

În Austria, educația sexuală este obligatorie în școli din 1970. Educația sexuală în școlile austriece începe de la școala elementară și este integrată în lecțiile de biologie, germană și lecții de educație religioasă. Obiectivele principale ale educației sexualității la școală sunt de a construi cunoașterea valorilor bazate pe respect reciproc.

Educația sexuală, subiect tabu în Est

Există, prin urmare, o falie statele din Est, în care educația sexuală este considerată un tabu și cele din Vest în care educația sexuală este văzută ca o componentă esențială în dezvoltarea intelectuală a unul elev. Majoritatea statelor din Est în care educația sexuală este blamată sunt regimuri hibride și chiar iliberale, conduse de populiști ultraconservatori. În Vest avem democrații mult mai bine consolidate și societăți deschise. Falia poate fi așadar una între regimuri care alunecă pe panta autoritarismului și regimuri care înfățișează democrații bine dezvoltate.

Între timp, statele în care se înregistrează cele mai multe sarcini adolescentine sunt cele în care nu avem o educație sexuală în curricula școlară sau în care educația sexuală este predată ca materie opțională la care participă prea puțini elevi. România, Ungaria, Bulgaria sau Slovacia se afla în topul european al statelor cu cele mai multe sarcini adolescentine. Potrivit rapoartelor WHO, principala cauză rămâne educația sexuală deficitară la care se adaugă dezinformarea cu privire la metodele contraceptive, lipsa contracepției sau abuzul sexual.

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.